- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Рускињу до финала Вимблдона довео Хрват – сањала да буде клизачица па ушла у историју тениса

© AP Photo / Gerald HerbertЈелена Рибакина
Јелена Рибакина - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
Пратите нас
Јелена Рибакина, руска тенисерка која игра под заставом Казахстана, направила је једну од највећих сензација на Вимблдону после победе над Симоном Халеп за пласман у финале. Иако је најпре почела да се бави гимнaстиком и клизањем преусмерила се на тенис, а преокрет у њеној каријери направио је Стефано Вуков, хрватски стручњак.
Већ са пет година Јелена Рибакина, Московљанка рођена 1999. године почела је да се бави спортом, али најпре гимнастиком и клизањем на леду.
Међутим, иако је као девојчица сањала како клиза, тренери су били сурови и рекли да је Јелена превисока како за гимнастику тако и за клизање и да у тим спортовима не може да постане професионалац.
Важну улогу у тим тренуцима одиграо је је отац Рибакине који је желео да му се ћерка бави спортом одлучио да Јелену упише на тенис, што ће се касније испоставити као и више него добра одлука.
Са шест година Јелена је узела рекет у руке и примљена је у Тениски клуб Спартак где је дочекао Андреј Чесноков, бивши полуфиналиста Ролан Гароса и девети тенисер света, Поред чувеног Чеснокова, Јелена је у Спартаку радила и са Ириниом Кисилевом, освајачицом златне медаље на Светском првенству у модерном петобоју.
Читав низ шампиона радио је у Спартаку, али Јелена је тренирала у групи са још осам тенисерки и није имала индивидуалне тренинге.
Млада Рускиња није била једна од играчица која је све преусмерила на каријеру, већ је упоредо редовно похађала наставу, док је остатак времена проводила на тениском терену и вежбајући фитнес.
У 14. години Рибакина је почела да игра на ИТФ јуниорским турнирима, а само годину дана касније на свом другом такмичењу у каријери дошла је и до првог трофеја „Куп Алметјевска“.
Прекретница у јуниоrској каријери догодила се 2015. године када је Рибакина дебитовала на Гренд слему, односно УС опену где је стигла до трећег кола.
Као јуниорка у Бонфилију победила је у борби за трофеј Игу Швјонтек, садашњу прву тенисерку света, након чега је постала трећа јуниорка на ВТА листи.
Када је завршила са јуниорским турнирима одлучила је да сениорску каријеру почне без тренера, а као 19-годишњакиња прихватила је држављанство Казахстана који је нудио финансијску помоћ за наставак каријере.
Важан моменат за каријеру Рибакине догодио се 2019. године када је почела да ради са Стефаном Вуковим, бившим хрватским тенисером који је играчку каријеру заменио тренерском професијом.
Од тренутка када Рускиња и Хрват сарађују, млада Јелена најпре се пробила у првих сто, а затим и првих 50 тенисерки света.
Рибакина је 2019. године освојила три ИТФ титуле, а уз то и прву ВТА титулу у Букурешту као 20-годишњакиња.
Како се сарадња са Стефаном усталила, Рускиња је играла све боље, а 2020. је прва четири од пет турнира на којима је играла стигла до финала. Из године у годину Јелена је била све боља, а онда је 2021. ушла и у Топ 15 тенисерки света.
Претходне сезоне Рибакина је играла четвртфинале Ролан Гароса и у синглу и у дублу што је до ове године био њен најбољи резултат на Гренд слемовима.
Ипак, како се само пење на лествици тако је уследио још већи успех односно финале Вимблдона после величанствене партије против Симоне Халеп у полуфиналу.
Иако наступа за Казахстан, у Москви је рођена и тамо је и живела до 19. године, а та чињеница сигурно боли Британце који су Русима и Белорусима забранили учешће на Вимблдону.
Јелена Рибакина за трофеј на Вимблдону бори се против Тунишанке Онс Жабур од 15 часова.
Новак Ђоковић, Вимблдон, Лондон - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СПОРТ
Новак најавио спектакл: Биће ватромет емоција
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СПОРТ
Сјајни Новак у историјском финалу Вимблдона – преслишао Британца и оборио нестварни рекорд Федерера
Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СПОРТ
Кирјос открио разговор са Новаком: Рекао је да би волео да ме види у финалу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала