Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кфор ће заштити Србе само ако види одлучност Србије да не дозволи нови погром

© AP Photo / Visar KryeziuВојници Кфора на Косову
Војници Кфора на Косову - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
Пратите нас
Ако на јесен дође до провокација Приштине на северу Косова, Срби ће моћи да рачунају на помоћ Кфора само ако те снаге виде одлучност Србије да интервенише у заштити српског живља и имовине, каже генерал Митар Ковач, који подсећа да се током погрома 2004. године КФОР ангажовао тек када је све већ било малтене готово.
У истом дану када су специјалне јединце косовске полиције РОСУ упале по ко зна који пут у српску општину Штрпце на Косову и Метохији и без неког посебног разлога окренули је наглавачке, заменик генералног секретара НАТО Мирчеа Џоана оценио је у интервјуу да "НАТО не види знак било каквог ризика од ескалације ситуације на северу Косова а и шире“.

Може ли Кфор да заштити Србе

Митар Ковач, генерал мајор у пензији, примећује да је заменик генералног секретара НАТО или необавештен, или незаинтересован, јер епилог досадашњих дешавања на КиМ су два упада специјалних снага РОСУ на север, где је у једном дошло и до рањавања Срба, и два упада у Штрпце под изговором борбе против организованог криминала.
Додамо ли овоме најновија дешавања која по свему судећи Албанци спремају Србима за јесен, поставља се питање да ли је Кфор уопште спреман да заштити Србе ако ипак дође до ескалације, сличне погрому марта 2004. године.
Петар Петковић  - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СРБИЈА
„Међународна заједница да уразуми Куртија“: Порука Београда после упада припадника Росу у Штрпце
Ковач наводи да је индикативно што је Џоана у разговору напоменуо да Косовске безбедносне снаге (КБС) на север могу да дођу само уз договор и консултације са командантом КФОР-а, уз ироничну опаску да КФОР "није дозволио“ ни погром над Србима 2004. па се он десио.
„Без обзира на изјаве званичника НАТО, може се оценити да ће у наредном периоду Приштина интензивирати мере којима би заокружила такозвану независну државу Косово и на северу Косова, без обзира на цену, јер зна да ће иза ње и кад погреши стати снаге НАТО пакта. Другим речима, прогледаће им кроз прсте, зато што имају „великог брата“ уз себе - Америку и њене геостратешке интересе,“ уверен је Ковач.

Ако дође до ескалације Кфор ће ћутати

Он такође подсећа да је НАТО на самиту у Мадриду овај регион као и црноморски прогласио за регионе од стратешког интереса за НАТО. Из тих разлога, сматра Ковач, бар у овој фази, Алијанси не одговара да отвара и овде још једну кризу, сличну погрому над Србима на КиМ из 2004. године.
„То, међутим, не значи да у ближој будућности неће доћи до ескалације кризе коју НАТО, односно Кфор, неће моћи да контролише. У том смислу, руководство такозване лажне државе Косово може да искористи ситуацију и предузима насилне мере, које су већ на неки начин почеле упадом у Штрпце, како би успоставила њихову такозвану државност у српским срединама. Ова интервенција је била само демонстрације силе и доказивање да Србима нису аутономни у обављању своје власти, већ су им преко РОСУ показали ко је права власт,“ мишљења је Ковач.

Приштина ништа не ради на своју руку

Другим речима, истиче саговорник Спутњика, показали су која власт мора да се поштује и да не треба да одржавају никакве везе које могу личити на сарадњу са централном Србијом.
Ковач додаје да би се могло рећи да НАТО пакту, због дешавања у Украјини, није тренутно у интересу избијање неке кризе, оружаних инцидената или неког озбиљнијег сукоба на Косову и Метохији или на западном Балкану уопште због контекста дешавања у Украјини.
„Мислим, међутим, да Приштина има повремене консултације са својим менторима, пре свега из Америке, Немачке и Велике Британије, до које границе могу да иду, и да је свака интервенција усаглашена са њима, без обзира што се оне у том процесу кризе не оглашавају. Не верујем да Приштина било шта предузима на своју руку,“ уверен је Ковач.
Током прошле године, по званичним подацима, било је 133 напада Србе на КиМ, што је у просеку на свака 2,7 дана по један напад, или једном у 65 сати.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала