- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак после 15 година сервирао Федереру „хладну освету“

© AP Photo / Alastair GrantНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
Пратите нас
Победом над Камероном Норијем у полуфиналу Вимблдона, Новак Ђоковић не само да је обезбедио осмо финале Вимблдона, већ и 32. финале на Гренд слему што у историји „белог спорта“ нико није остварио. Српски ас до победе над Норијем имао је исти број финала на највећим тениским турнирима као и Роџер Федерер, али га је сада оставио иза себе.
Вимблдон је место на којем Новак дефинитивно прави највеће подвиге у тениској историји. На лондонској трави први пут је стигао до броја један на АТП листи, освојио је шест трофеја, а сада је оборио још један нестварни рекорд.
Новак Ђоковић чекао је на прво Гренд слем финале до 2007. године када се у борби за трофеј на УС опену сусрео са Роџером Федерером који је у том тренутку имао 13 Гренд слем финала иза себе.
Славио је Швајцарац у том дуелу, али се Новак осветио већ наредне сезоне у полуфиналу Аустралијан опена.
Међутим, права освета за тај први пораз стигла је после 15 година од првог Гренд слем финала. Новак је на Вимблдону успео да престигне рекорд Швајцарца који је претходно изједнaчио претходне године на УС опену.
Федерер је своје прво велико финале на Гренд слему одиграо четири године пре Ђокoвића и оdмах дошао до трофеја на Вимблдону после победе над Марком Филипусисом. Међутим, с обзиром на то да га претходних година повреде све чешће ометају српски ас имао је прилику да обори рекорд.
Рафаел Надал заостаје за два финала за Новаком иако има два Гренд слем трофеја више. Шпанац је 2005. године први пут осетио „укус финала“ на њему омиљеном турниру Ролан Гаросу где је одмах и стигао до титуле савладавши Маријана Пуерту.
Сва тројица играча „велике тројке“ прва Гренд слем финала играли су на подлогама на којима су најуспешнији, односно Новак на бетону, Роџер на трави и Рафа на шљаци.
С обзиром на то да је Ђоковић оборио невероватан рекорд биће му то мотив више у трци за Гренд слем титуле.
Јелена Рибакина - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
СПОРТ
Рускињу до финала Вимблдона довео Хрват – сањала да буде клизачица па ушла у историју тениса
Новак Ђоковић, Вимблдон, Лондон - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СПОРТ
Новак најавио спектакл: Биће ватромет емоција
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
СПОРТ
Сјајни Новак у историјском финалу Вимблдона – преслишао Британца и оборио нестварни рекорд Федерера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала