- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Последице украјинског гранатирања Ворошиловске области у Доњецку - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинске снаге гранатирале Доњецк, има жртава

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини – дан 136. Украјинска војска наставља да гранатира насеља у Донбасу. Снаге ЛНР и Русије напредују ка Северску, Артјомовску и Соледару. У Курској области продужено важење високог нивоа терористичке опасности. Америка спрема нови пакет војне помоћи Кијеву, стижу четири система "химарс".
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:44 09.07.2022
Украјинске снаге гранатирале су Кировски рејон Доњецка и том приликом су две жене погинуле, док је пет особа рањено, саопштио је градоначелник Алексеј Кулемзин.
16:46 09.07.2022
Вашингтон ће доделити Украјини хуманитарну помоћ у вредности од 368 милиона долара, саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Према његовим речима, 288 милиона долара издваја Стејт департмент, а више од 80 милиона Америчка агенција за развој (USAID) а помоћ ће обухватити храну, воду за пиће, медицинску помоћ и друго.
Од почетка руске војне операције у Украјини, каже Блинкен, САД су, поред војне помоћи, обезбедиле Кијеву хуманитарну помоћ у вредности већој од 1,28 милијарди долара.
16:19 09.07.2022
Украјинске снаге гађале су данас Алчевск, на територији ЛНР, први пут од 2014. године. Град је гађан из вишецевних бацача ракета „химарс“ које је Кијев добио од Америке. Повређених није било.
14:33 09.07.2022
Суђење украјинским војницима за злочине почињене у Донбасу могло би да буде организовано на ослобођеним територијама ДНР и ЛНР, изјавила је помоћница лицера ЛНР Ана Сорока.
Министарство унутрашњих послова ЛНР је раније саопштило да је најмање 50 људи изгорело у марту током пожара у инвалидско-старачком дому у граду Кремена у Донбасу, који су заузеле украјинске снаге.
Из тог министарства је саопштено да би нови међународни трибунал могао објективно да истражи злочине војно-политичког руководства и оружаних формација Украјине.
„Сада у том дому раде истражно-оперативне групе, које утврђују околности овог страшног злочина. Хвала богу, 21 човек је спасен, то су они који су могли да ходају. Више од 50 је погинуло. Сви материјали се усклађују и групишу и биће послати трибуналу. Мислим да би један од тих трибунала могао да се успостави на територији града Рубежно и у Кременој. Управо ту чињеницу разматрамо с посебном пажњом“, рекла је Сорока.
14:05 09.07.2022
14:02 09.07.2022
Оборена беспилотна летелица изнад Мелитопоља
Руска противваздушна одбрана оборила је украјинску офанзивно-обавештајну беспилотну летелицу изнад Мелитопоља, саопштио је на свом Телеграм каналу представник локалне војно-цивилне администрације Владимир Рогов.

„Детаљи о данашњим експлозијама у Мелитопољу: на небу изнад града ПВО Русије је оборио офанзивно-обавештајну беспилотну летелицу противника. То се догодило у близини комбината за производњу хлеба. Милитанти Зеленског након гаса желе да одузму цивилима и хлеб. Хвала богу и ПВО Русије“, написао је Рогов.

Током специјалне операције руска војска је преузела контролу над Херсонском облашћу и приазовским делом Запорошке области на југу Украјине. У регионима су формиране војно-цивилне администрације, почело је емитовање руских телевизијских канала и радио-станица, обнављају се трговинске везе.
13:37 09.07.2022
12:54 09.07.2022
Врховни муфтија Русије Талгат Таџудин - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
РУСИЈА
Врховни руски муфтија: Мир је недостижан све док нацисти тероришу Донбас
12:08 09.07.2022
ЕУ од Молдавије не тражи да уводи санкције Русији
Европска унија не захтева од Молдавије да се придружи санкцијама против Русије, али сматра да је важно да се република развија у том правцу, изјавио је шеф делегације ЕУ и Кишињеву Јанис Мажејкс.
„Прецизног захтева нема, али ће нам бити драго ако видимо да је Молдавија успела да се придружи овим или оним санкцијама. Председница Молдације је спомињала, на пример, да се у сфери финансија те санкције поштују“, рекао је Мажејкс за телевизијски канал „Rlive“.
Према његовим речима, од земаља-кандидата за чланство у ЕУ се очекује да постепено приближавају своју спољну политику заједничкој спољној политици ЕУ.
11:39 09.07.2022
Руски хеликоптер Ка-52 током операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
РУСИЈА
Руска војска уништила положај екстремистичког батаљона „Торнадо“ и хангар с америчким хаубицама
11:17 09.07.2022
Пушилин: Сарадња ДНР и Крима преко Азовског мора
Логистичка сарадња Крима и Донбаса ће се развијати преко Азовског мора, изјавио је лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
„За нас је сарадња с Кримом крајње важна, укључујући логистику која ће се остваривати кроз унутрашње руско море, односно кроз Азовско море“, рекао је Пушилин током састанка с лидером Крима Сергејом Аксјоновом у луци Маријупоља.
11:00 09.07.2022
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да ће САД доставити Украјини додатну хуманитарну помоћ вредну више од 368 милиона долара, преноси Ројтерс.
Блинкен је, такође, рекао да је током састанка са шефом кинеске дипломатије на маргинама самита Г20 у Индонезији разговарао о руској специјалној операцији у Украјини и да му је пренео забринутост САД због зближавања Кине с Русијом.
10:39 09.07.2022
Администрација Запорошке области обратила се Влади Русије са молбом за помоћ, пошто је кијевски режим искључио снабдевање региона гасом, саопштио је шеф локалне војно-цивилне администрације Евгениј Балицки на Телеграму.
„Запорошкој области су прекинуте испоруке гаса. Данас су становници Запорошке области остали без гаса. Гасна цев није оштећена. Схватамо да су нас искључили. Кијевском режиму није потребна Запорошка област, ни људи, ни област. То су њихове методе које су користили и на Криму. Методе геноцида – искључивање људима воде, гаса, струје“, написао је Балицки.
10:20 09.07.2022
Снаге ЛНР и Русије напредују ка Северску, Артјомовску и Соледару
Снаге Луганске Народне Републике и Русије напредују ка градовима Северск, Артјомовск и Соледар, рекао је Спутњику помоћник министра унутрашњих послова ЛНР Виталиј Кисељов.
„Војска Русије је буквално пре два дана ослободила Георгијевку, која је између Белогоровке и Северског. Ту је било веома јако упориште, али их је наша одважна војска истиснула одатле“, рекао је Кисељов.
Према његовим речима, истог дана су на прилазима Северску артиљеристи ЛНР извели велики напад на украјинске националисте, који су се повукли ка Краматорску.
„Наши одреди полако напредују ка области Артјомовска (Бахмута), Сиоледара. На тај начин ћемо и надаље ослобађати наше територије“, додао је Кисељов.
10:00 09.07.2022
Велт: Америка и њени кључни савезници тајно траже дипломатско решење за сукоб у Украјини
Сједињене Америчке Државе и њихови кључни европски савезници тајно разговарају о дипломатским начинима за окончање сукоба у Украјини, наводи немачки лист „Велт“.

„Чини се да су у току тајне консултације Сједињених Америчких Држава и кључних европских савезника како би се пронашладипломатска средства за окончање рата“, преноси лист, не наводећи друге детаље о тим преговорима.

Према оцени аутора чланка, разлоге за „конфузију” Запада није тешко пронаћи: већина европских бирача је за „дипломатско решење” сукоба.
09:52 09.07.2022
Украјинска војска је током протеклог дана испалила више од 200 пројектила на области десетак насеља у Доњецкој Народној Републици, саопштила је Народна милиција ДНР.
У саопштењу се, такође, наводи да су њене снаге, заједно с руском војском, у протекла 24 сата уништиле два вишецевна ракетна бацача „град“, три хаубице М-77, тенк и камион.
09:44 09.07.2022
У Доњецкој Народној Републици је за 143 дана од почетка ескалације сукоба погинуло 236, а рањено 2.578 цивила, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
09:31 09.07.2022
Украјинска војска је јутрос испалила три пројектила такозваног НАТО калибра од 155 милиметара на Лењински рејон Доњецка, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
09:07 09.07.2022
Украјинска војска је јутрос испалила две ракете из вишецевног ракетног система "химарс" на насеље Ирмино у Луганској Народној Републици, саопштило је Представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре. Ракете су испаљене из правца Артјомовска (Бахмута).
09:05 09.07.2022
Снаге противваздушне одбране одбијају циљеве изнад Херсона, речено је Спутњику у прес-служби војно-цивилне администрације Херсонске области.
„У току је гранатирање града из правца Николајева. Ради ПВО“, наведено је у прес-служби администрације.
Током специјалне операције руска војска је преузела контролу над Херсонском облашћу и приазовским делом Запорошке области на југу Украјине. У тим регионима су формиране војно-цивилне администрације, почело је емитовање руских телевизијских канала, обнављају се трговинске везе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала