- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зеленски сменио амбасадора у Берлину; Медији: Разлог је спор око турбине "Гаспрома"

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава на згради Бундестага у Берлину
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски сменио је амбасадора те земље у Берлину Андреја Мељника. Зеленски је потписао указе и о смени амбасадора у Мађарској, Чешкој, Норвешкој и Индији, а крајем јуна дужности су разрешени и шефови дипломатских мисија у Грузији, Ирану, Португалији, Словачкој и Либану.
Мељник је познат по, у најмању руку, недипломатским изјавама на рачун немачких власти, посебно када је реч о обиму војне и и финансијске помоћи Берлина Украјини.
Тако је он једном приликом, назвао немачког канцелара Олафа Шолца „увређеном младом“ због одбијања да посети Кијев.
Немачки "Билд" је раније писао да би Мељник ускоро могао да се нађе на месту заменика министра унутрашњих послова Украјине и да се у Кијеву веома цени његов рад.
Лист је такође изнео претпоставку да је разлог за смену његова недавна изјава о Степану Бандери и његовим присталицама. Амбасадор је, наиме тврдио да они нису одговорни за убиства стотина хиљада Јевреја и Пољака. Изјава је изазвала бурну реакцију а огласило се и украјинско Министарство спољних послова наводећи да то није и њихов став.

Британски медији: Разлог за смену "Гаспромове" турбине

Британски лист "Експрес" пише да се Зеленски одлучио на смену Мељника због све оштријих несугласица између Кијева и берлина око случаја турбине "Сименс" за коју немачка влада настоји да издејствује да из Канаде буде враћена "Гаспрому" како би се обновио транзит гаса из Русије.
"Иако званично није саопштено шта је разлог за смену, Украјина и даље води жустру полемику са Немачком због турбине немачке производње која је на ремонту у Канади. Берлин је заинтересован за то да је Отава врати руском 'Гаспрому' за потребе транзита енергената у Европу, али Кијев тврди да је то у супротности са санкцијама против Москве", наводи се у чланку.
Мељник је на челу Мисије у Берлину провео осам година иако је уобичајено да мандат траје четири, највише шест година.
Сам Зеленски рекао је да су смене део уобичајене дипломатске праксе.
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
РУСИЈА
Кијев послао Немачкој „списак жеља“ у вези војне помоћи; Берлин: Поведите рачуна о реторици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала