- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Јоковић: Темељни уговор је готова ствар

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗграда Патријаршије
Зграда Патријаршије - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Пратите нас
Темељни уговор са СПЦ је готова ствар, изгласан је на Влади и биће потписан, казао је потпредсједник владе Црне Горе и лидер СНП-а Владимир Јоковић после одлуке Предсједништва ДПС-а да баш због тога ускрати подршку влади Дритана Абазовића.
Јоковић је, говорећи за ТВЦГ, истакао да је за пад Владе само неко ко има одређени политички интерес.
„То ће бити тренутак да сви виде ко је у Црној Гори био за потписивање Темељног уговора а ко није. И наравно ко је за рјешавање и отварање пута Црне Горе према Европској унији а ко није. Дакле, некима ће остати сасвим ближи политички интереси, а неки желе да Црна Гора иде ка ЕУ, што је потпуни приоритет Владе“, казао је Јоковић.
Он је оцијенио да предсједник 42. сазива Владе Здравко Кривокапић није имао храбрости да потпише Темељни уговор са Српском православном црквом и да ће дани пред нама показати ко је за изједначавање СПЦ са осталим вјерским заједницама у Црној Гори.
Премијер Абазовић је претходно поздравио одлуку Предсједништва ДПС да ускрати подршку његовој влади, оценивши да је „одговорно и државнички када нијесте у могућности да помогнете држави, да јој макар не одмажете“.

„Видјећемо шта је став већине посланика. Црна Гора мора даље – криминал, корупција и национализам нијесу опције. Побиједиће европска будућност“, поручио је Абазовић на Твитеру.

ДПС тврди да је Влада скренула са правог пута

Након сједнице Предсједништва, ДПС се огласио званичним саопштењем.
„На данас одржаној сједници Предсједништва Демократске партије социјалиста, којом је предсједавао предсједник партије Мило Ђукановић, изражено је жаљење због промјене политичког курса Владе Црне Горе којом је, супротно политичком споразуму о њеном формирању, Влада напустила приоритетни задатак испуњавања обавеза из агенде европских интеграција и исхитрено, неодговорно и без консултација са стручном јавношћу ушла у закључивање Уговора са СПЦ чиме је нанијела непроцјењиву штету државним интересима Црне Горе“, пише у саопштењу.
„Таквом промјеном приоритета од стране Владе, како кажу, пропуштена је прилика да се обезбиједи снажење консензуса грађанске, проевропске политике, а умјесто тога, потпуно беспотребно и аутодеструктивно потенциране су старе подјеле у Црној Гори чиме је озбиљно угрожена изненадно указана шанса да наша Црна Гора, као држава која већ дуго предњачи у процесу преговора са ЕУ, у догледно вријеме постане и њена прва сљедећа чланица”, пише, између осталога, у саопштењу ДПС-а.
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
РЕГИОН
Митрополија: Надамо се да ће они који раде на Темељном уговору одолети притисцима
Црногорски премијер Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
РЕГИОН
Абазовић поздравио одлуку ДПС-а да ускрати подршку Влади на чијем је челу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала