- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Медији: „Сименс“ намерава што пре да испоручи турбину за „Северни ток“

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЦентрална филијала компаније Сименс у Москви
Централна филијала компаније Сименс у Москви - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Пратите нас
Компанија „Сименс“ саопштила је да намерава да што је пре могуће испоручи турбину за „Северни ток“.
„Наш циљ је да што је пре могуће доставимо турбину до места експлоатације“, саопштила је компанија, преноси агенција Ројтерс.
Како су навели у „Сименс енерџи“, стручњаци ове компаније раде на питањима везаним за званичним одобрењима и логистиком.
Ројтерс је раније, позивајући се на извор упознат са ситуацијом, јавио да је Канада већ одлучила да Немачкој врати турбину за гасовод „Северни ток“. Према извору, турбина ће бити послата у Немачку, која ће је затим испоручити „Гаспрому“.

Противљење Украјине

Министарство енергетике Украјине позвало је Канаду да поништи одлуку о враћању турбине за гасовод „Северни ток“.
„Позивамо Владу Канаде да поништи ову одлуку, као и да осигура интегритет режима санкција“, наводи се у саопштењу Министарства енергетике на Фејсбуку (екстремистичка друштвена мрежа забрањена у Руској Федерацији).
У саопштењу се истиче да су разочарани одлуком Канаде и да сматрају да Русија и без турбине може да испоручује гас у Немачку.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
РУСИЈА
Медији: Канада изневерила Украјину с турбинама за „Северни ток 1“
„Прво, компресорска станица ‘Северни ток 1’ је опремљена са неколико турбина, укључујући и резервне. Само једна турбина се сада налази у Канади. Друго, Русија може да настави несметано снабдевање Европске уније гасом, чак и ако је из неког разлога транспорт ‘Северног тока 1’ немогућ. Конкретно, Русија може да користи већ плаћене транзитне капацитете преко Украјине“, додаје Министарство.
„Гаспром“ је средином јуна смањио испоруке гаса преко „Северног тока“, објаснивши то кашњењем у раду немачког „Сименса“, који због санкција Канаде према руској компанији не може да врати турбину из компресорске станице „Портова“ након ремонта.
Сада „Гаспром“ користи око 40 одсто капацитета гасовода – главне руте за испоруку руског гаса у европски регион, а планирано је да се од 11. до 21. јула „Северни ток“ искључи ради годишњег одржавања, што би могло да погорша несташицу гаса у Европи. Неке земље – међу којима Немачка и Аустрија – изразиле су забринутост да би испоруке дуж магистрале након завршетка радова могле да се смање или прекину.
Гаспромова станица за дистрибуцију гаса - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
РУСИЈА
Немачки министар економије тражи од Канаде да „Гаспромову“ турбину уместо Русији, пошаље Немачкој
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала