- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Ако од љубави до мржње има тако мало“

© AP Photo / Alastair GrantНовак Ђоковић, Вимблдон, Лондон
Новак Ђоковић, Вимблдон, Лондон - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
Пратите нас
После неколико година ружних речи и мрких погледа Ника Кирјоса, Новак Ђоковић, један од највећих играча свих времена мораће да савлада управо Аустралијанца уколико жели нову титулу на Вимблдону. Непријатељство од стране Аустралијанца коначно се завршило, али сада ни бољи односи њега и Новака неће помоћи пред Британцима који нису желели ово финале.
Новак Ђоковић у досадашњој каријери сусретао се са многим непријатностима и непријатељским коментарима, али они који су најмање имали смисла стизали су од колега.
Један од најбучнијих Новакових непријатеља годинама уназад био је Ник Кирјос који је без разлога после готово сваког трофеја српског аса имао замерку.
Можда ни сам Кирјос није ни сањао да ће једног дана бити у маси која брани Новака од аустралијских власти које су га депортовале из те земље.
И када се на непријатељство ставила тачка јер је Кирјос или сазрео или схватио да му српски ас током каријере није упутио ружну реч, њих двојица ће се сусрести у великом финалу Вимблдона.

Кога ће мање мрзети?

Да је до овог сусрета дошло прошле године вероватно би севали погледи са једне на другу страну терена, али пошто се финале игра када су двојица тенисера измирили несугласице они ће бити уједињени против заједничког непријатеља.
Британска публика не воли ни Новака ни Ника, разлози су различити, али непоштовање једнако.
Српски ас углавном смета јер је наметнуо уместо Роџера Федерера и Рафаела Надала који су омиљенији играчи на Вимблдону.
Међутим, невероватно је и да после Новакових шест трофеја Британци налазе разлог и дају за право да се са трибина док игра један од највећих свих времена чују звиждуци.
Кирјоса не воле због темперамента, и претераних излива емоција, али је Аустралијанац ове године заслужено стигао ди финала најпрестижнијег Гренд слема и зато нема превише места за непоштовање.
Британска публика мораће да бира између тога кога мање мрзи да би његовом противнику звиждала гласније, и зато се ово велико финале најављује и као једно од најгорих икада на Вимблдону када је у питању публика.

Од љубави до мржње

Невероватан расплет ситуације доноси финале између Ђоковића и Кирјоса због њихове историје ривалства.
У току тих година када је Аустралијанац прозивао српског аса деловало је да му највише смета Новаково обраћање публици и поштовање сваког колеге, навијача, организатора и било ког човека са којим дође у сусрет.
Кирјос као да је помало био и љубоморан на то, па је потом дао једну од ружнијих изјава за Новака.
„Осећам да има болесну опсесију да жели да се допадне свима. Он жели да буде као Роџер Федерер. За мене лично, он толико то жели да ја то не могу да поднесем. Све ове прославе и слање пољубаца публици које ради после мечева је застрашујућа“, гласиле су речи Кирјоса.
На овакву врсту непријатности Новак није одговарао и углавном се није обазирао, али су се оне настављале поготово када се водила полемика око теме ко је највећи тенисер свих времена.
„Он никада неће бити највећи за мене. Једноставно зато што сам га играо два пута и, жао ми је, али ако не можеш да ме победиш, ниси најбољи свих времена. Јер ако погледате моју свакодневну рутину и колико тренирам и колико улажем, то је нула у поређењу са њим“, рекао је убеђено Кирјос иако је Новакова рутина тренирања сјајна што годинама показују и резултати.
Непријатељство је ескалирало у току пандемије корона вируса 2019. године, а Кирјоса је „испрвоцирао“ Адриа тур, регионални хуманитарни тениски турнир који је организовао Ђоковић.
У току тог турнира заразили су се и играчи и публика, међутим српски ас је преузео одговорност.
То за Аустралијанца није било довољно већ је оштро осуђивао Новакову пре свега хуману идеју.
Готово невероватно звучи да их је тема корона вируса „поморила“ почетком ове године када је Новак отпутовао у Аустралију.
Иако је имао дозволу да невакцинисан уђе у земљу, односно медицинско изузеће као гаранцију, Ђоковић је после две недеље и победе на суду депортован из Аустралије.
То је био преломни тренутак да се код Ника Кирјоса јави друго лице, лице правде и оличје колегијалности.
Оштро је тада Ник осудио понашање аустралијских власти и пружио гласну подршку Ђоковићу, после чега су ступили у контакт и изгладили односе.
Неколико месеци касније сусрешће се на најпрестижнијем тениском терену и највећем тениском догађају.
Један против другог, двојица против Британаца за које не може да се наслути за кога ће навијати.
Иако је Кирјос често на мети критика због непристојних гестова, могуће је да ће лондонска публика тражити ту врсту жара у финалу поготово јер Новак јури 21. Гренд слем којим ће престићи Роџера Федерера и приближити се на један заостатка од Рафаела Надала.
Новак нема лак задатак, у два одиграна меча против Кирјоса 2017. године у Акапулку и Индијан Велсу није добио ни сет.
Аустралијанац је једини уз Јиржија Веселог од активних играча који имају позитиван скор против Ђоковића.
Такође, за Кирјоса је опште познато да у мечеве са важним тениским именима улази са великом дозом самопоуздања и жељом за тријумф.
„Он је играч великих утакмица. Ако видите његову каријеру, најбољи тенис који је играо је увек против врхунских момака. Зато га сви поштујемо, знамо шта може да смисли. Као љубитељу тениса, драго ми је што је у финалу јер има толико талента. Сви су га хвалили када је први пут дошао на турнеју, очекујући велике ствари“, рекао је Новак о Кирјосу.
Поред свих предности Кирјоса, Новак је свакако до финала играо одличан тенис и јасно је да иако задатак неће бити лак и више је него изводљив.
Једно је сигурно – спектакл је неизбежан!
Елена Рибакина - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
СПОРТ
Руси славе царицу Јелену: „Освојили смо Вимблдон“
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
СПОРТ
Кирјос има оружје којег се Новак „плаши“
Јелена Рибакина - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
СПОРТ
Срамота Вимблдона и Британије због које је Рускиња плакала на трону /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала