- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русофобни Болек: Лех Валенса сања да ликвидира 100 милиона Руса

© Sputnik / Алексей ВитвицкийБивши председник Пољске Лех Валенса
Бивши председник Пољске Лех Валенса - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Пратите нас
Изјавом да би популацију Русије требало би смањити на 50 милиона бивши председник Пољске Лех Валенса, не само да жели да ликвидира 100 милиона Руса, већ јасно дефинише тренутну позицију Запада према Русији. За Москву то није тајна, али руски експерти сматрају да га не треба озбиљно схватати.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Осврћући се на Валенсину изјаву да Русију треба „распарчати“, смањити популацију на трећину, те „подићи устанак“ 60 народа „како би се обезбедила безбедност у свету“ руски експерт Јуриј Зверев оцењује да његова запаљива реторика и није вредна коментара, с обзиром да је Валенса „политички мртав“ већ деценијама.
„Идеја апсолутно није нова. Такве изјаве се редовно чују од стране многих русофоба, укључујући политичаре и геополитичаре... Али, шта се на то може рећи осим да се речи бившег пољског председника неће остварити и да то неће дочекати“, каже Зверев.
Зверев подсећа да је Валенса из света политике и са места председника Пољске отишао пре више од четврт века - још 1995. године, а дискредитован је након што је утврђено да је био агент пољске службе државне безбедности, кодног имена Болек.
Експерт напомиње да Валенсина изјава звучи „радикално“, али да је то „пуцањ у празно“.
Његова реч нема тежину управо због мрља у каријери, с обзиром да је својевремено обимном истрагом утврђено да је Валенса седамдесетих година прошлог века радио као сарадник тоталитарне тајне полиције, те да је примао новац за цинкарење.
Валенса је, како се испоставило, сарађивао са тајном полицијом од 1970. до 1976. године, неколико година пре него што је основао продемократски покрет „Солидарност“ и постао добитник Нобелове награде за мир.

Пољска – хијена Европе

С друге стране, његова ратоборна реторика није изненађујућа пошто се пољски политичари - бивши и актуелни - често утркују у давању агресивних антируских изјава.
Јачање старог антируског расположења у Пољској подргевају њихови ментори из Вашингтона, a како би по сваку цену оправдала позицију државе предводника русофобије на европском континенту пољска елита редовно излази у јавност с предлозима о новим и оштрим казненим мерама против Русије. Уосталом, Пољска је увек била хијена Европе у фигуративном изразу Винстона Черчила.
Руски стручњаци су уверени да би се распарчавању Русије многи на Западу радовали, али се такав сценарио неће остварити.
„Може се десити да у Русији остане 50 милиона људи, али само у случају нуклеарног рата. Кључно питање је – колико ће онда људи остати на Западу?! До тога неће доћи, јер они не желе да ратују са нама. Уосталом, повремено чујемо Јенса Столтенберга, лидере ЕУ и САД који говоре да ће Украјину помогати, али да са Русијом неће директно ратовати и да им то није потребно. Хвала Богу, мозгови им још раде“, каже Зверев.
© AP Photo / Alik KepliczЛех Валенса каже да је Запад заинтересован да прошири своју сферу утицаја уз помоћ таквих инструмената као што су НАТО и Европска унија
Пољски војник на војним вежбама НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Лех Валенса каже да је Запад заинтересован да прошири своју сферу утицаја уз помоћ таквих инструмената као што су НАТО и Европска унија

„Демократско“ бомбардовање Југославије

Коментаришући Валенсино признање да је Запад заинтересован да прошири своју сферу утицаја уз помоћ таквих инструмената као што су НАТО и Европска унија, те САД и Европа „имају право на то“, јер своје амбиције остварују на „демократски“ начин, Зверев подсећа да су се сви таласи ширења НАТО-а правдали демократизацијом, укључујући и пример Србије, 1999. године, где још увек стоје рушевине.
Према његовим речима, проглашење независности Косова је правдано демократизацијом, али зашто се онда другачије гледа на присаједињење Крима, ако је тамо одржан референдум на коме је скоро 97 одсто људи гласало за присаједињење Русији.
Зверев оцењује да таквом реториком Валенса само напомиње јавности на своје постојање и сматра да први подсткомунистички лидер Пољске данас нема политичких амбиција, с обзиром да је загазио у 78. годину живота.
Обратио бих пажњу на то да је у последње време у Пољској било много таквих изјава, укључујући и оне о Калињинградској области и генерално, о Русији“, навео је експерт,алудирајући на изјаву бившег заменика министра одбране Пољске Ромуалда Шереметјева који је рекао да постоји потреба за „демилитаризацијом“ Калињинградске области, руске ексклаве, која се налази на обали Балтичког мора између Пољске и Литваније.
Руски председник Владимир Путин је више пута наглашавао да западним земљама Русија није потребна, због чега су подржавале и подржавају „пету колону“, сепаратизам, тероризам и разне деструктивне силе у њој. Истовремено, он је скренуо пажњу на то да се поступци непријатељских држава које покушавају да посеју раздор и пометњу у руском друштву могу минимизирати.
Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
РУСИЈА
Наришкин: Планови Пољске о контроли над западом Украјине опасни за целу Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала