- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарска: Драстичан скок цене гаса за јул

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаКомпресорска гасна станица за гасовод Турски ток
Компресорска гасна станица за гасовод Турски ток - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Пратите нас
Бугарска државна комисија за енергоснабдевање и водоснабдевање (КЕВР) саопштила је да ће цена гаса у јулу бити виша за 32 одсто. Државна гасна компанија „Булгаргас“ продаваће гас по цени од 186,17 лева (95,47 евра) по мегават часу, док је у јуну цена била 141,36 лава (72,49 евра).
Као основни разлог за скок цене гаса наводи се повећана потражња за гасом у целом свету и смањена понуда као последица сукоба у Украјини. У КЕВР оцењују да је у поређењу са ценама на европским берзама цена гаса у Бугарској значајно нижа.
„Чак и са новом ценом бугарски потрошачи, клијенти из сфере индустрије, као и топлане плаћаће двоструко мање у односу на актуелне цене на међународним тржиштима. За те потрошаче обезбеђен је неопходан обим природног гаса за јул“, наводи се у саопштењу Комисије.
Комисија је такође позвала „Булгаргас“ да учини све што може како у наредним месецима закључио дугорочне уговоре који ће осигурати алтернативне испоруке гаса.
Подсетимо, „Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.
Бугарски парламент - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
РУСИЈА
Бугарска опозиција: Желе да сакрију од народа да нема гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала