- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕСА неће наставити сарадњу са „Роскосмосом“; Руска агенција: Нисмо добили званично саопштење

© ESAОрбитер ЕгзоМарс прилази планети Марс
Орбитер ЕгзоМарс прилази планети Марс - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Пратите нас
Европска свемирска агенција (ЕСА) неће наставити сарадњу са „Роскосмосом“ на заједничкој мисији „Егзо Марс“, саопштио је директор ЕСА Јозеф Ашбахер.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

ЕСА је прекинула сарадњу са руском свемирском агенцијом на пројекту „Егзо Марс“ у марту ове године због догађаја у Украјини. Међутим, након тога се сазнало да руска државна корпорација и европска агенција разговарају о могућности заједничке реализације ове мисије. Касније се испоставило да стране разговарају само о међусобном враћању опреме.
„Данас је одбор ЕСА размотрио мисију ‘Егзо Марс Ровер’ и увидео да околности које су довеле до обуставе сарадње са ‘Роскосмосом’... настављају да постоје“, написао је Ашбахер на Твитеру.

„Роскосмос“: Нисмо добили званично саопштење

Прес служба „Роскосмоса“ огласила се поводом овог твита и навела да руска свемирска агенција још није добила званично обавештење Европске свемирске агенције о прекиду сарадње на пројекту „Егзо Марс“ и да због тога „мора да реагује само на ‘твитер-дипломатију’“.
У „Роскосмосу“ су подсетили да је раније генерални директор ове државне корпорације Дмитриј Рогозин више пута изјављивао да не рачуна на позитивну одлуку ЕСА, с обзиром на политички притисак у Европи на научнике и стручњаке којима је важан управо научни резултат мисије.
„Жалосно је што се потрага за знацима живота на Марсу за Европу показала мање важном од политичких амбиција појединих европских званичника и држава. Русија свој део пројекта ‘Егзо Марс’ може да реализује на националном нивоу или уз ангажовање партнера из пријатељских земаља“, додаје се у саопштењу.
Рогозин је раније рекао да ће Русија самостално спровести мисију на Марс, иако ће се њена припрема отегнути на неколико година и мораће да се спроведе без ровера.

Рогозин: Прекидамо рад са европском роботском руком

Након тога огласио се и директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин који је на свом Телеграму написао да космонаути „Роскосмоса“ неће користити европски ЕРА манипулатор (роботску руку) постављен на руском модулу „Наука“ на Међународној свемирској станици.
Коментаришући Ашбахерову изјаву, Рогозин је истакао да је одлуком да неће наставити сарадњу прецртан рад хиљаде научника и инжењера у Европи и Русији.
„Да ли је он (Ашбахер) спреман да одговара за саботажу заједничке мисије на Марсу? Не, не пред неодговорним бирократама попут њега у Европској комисији. Да ли је спреман да одговори човечанству?... А ја, са своје стране, дајем команду нашој посади на Међународној свемирској станици да престане да ради са европским манипулатором ЕРА. Нека сам Ашбахер и његов шеф Борељ одлете у свемир и ураде бар нешто корисно у свом животу“, написао је Рогозин.
Он је додао да ће уложити све напоре да се из Италије врати слетни марсовски модул „Казачок”.
Манипулатор ЕРА направљен је у Европи и предвиђен је за премештање различитих терета и научне опреме ван руског сегмента МСС, као и њихово изношење у свемир и враћање унутар станице кроз ваздушну комору модула „Наука“.
Због непрецизности у раду ЕРА је више пута одлагала шетњу у отвореном свемиру по руском програму. Последњи пут то је било заказано за 21. јул, када је астронаут ЕСА Саманта Кристофорети требало да ради са космонаутом Олегом Артемјевом.
Орбитер изнад Марса - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
РУСИЈА
Рогозин о мисији на Марс: Русија би могла да сарађује са партнерима из Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала