- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Може ли влада Дритана Абазовића да избегне пад

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Пратите нас
Упркос одлуци ДПС-а да ускрати подршку мањинској влади Дритана Абазовића, постоје шансе да она не падне, уколико премијер предложи реконструкцију кабинета, мишљење је аналитичара Предрага Дрецуна.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Влада Абазовића неће пасти а, како каже Дрецун, ако има политичке мудрости, премијер би требало да предложи реконструкцију кабинета, што би могли да подрже ДФ, Демократе, дио албанских партија, што би дало нову политичку стабилност Црној Гори.
„Коалиција За будућност Црне Горе и Демократска Црна Гора треба да подрже владу Дритана Абазовића и том подршком би могли да добију већи политички профит него 30. августа 2020 године. Услов за то је да се елиминишу сујете лидера, јер би на тај начин ДПС био највећи губитник, а то би требало да је интерес свих политичких противника ДПС-а”, наводи аналитичар за Спутњик.

Шта може Абазовић

Наш саговорник верује да је ДПС отказивањем подршке влади Дритана Абазовића себе гурнуо према екстремном црногорском блоку гдје ће имати жестоку конкуренцију у политичким изливима тог екстремизма, имајући у виду да ће реторика СДП и СД постати вербални основ дјеловања тог блока.
„У таквим ситуацијама, након умањења реторичког интензитета, сваки покушај компромиса рачуна се као издаја. ДПС је потезом ускраћења мандата Абазовићевој влади сам себе довео у инфериорну позицију према минималистичким странкама, СДП и СД, тог комитско-патриотског блока“, оцјењује Дрецун.
Он истиче да је ДПС оваквим потезом отворио могућност да побједници избора 30. августа 2020. године подрже формирање владе, коју би подржале и неке албанске партије, с тим да Абазовић остане премијер, и да ће такав потез довести Бошњачку странку пред дилему да ли ће се експлицитно ставити на страну једне политичке опције, без могућности сарадње са другом.
„Дакле, битно је да Дритан Абазовић понуди реконструкцију постојеће владе, да ДФ и Демократе добију одговарајућа мјеста у тој влади у складу са спољнополитичком реалношћу Црне Горе. То значи да се из владе елиминише СДП и ДПС по дубини. Таква реконструисана влада могла би да за двије године изврши многе реформе и, да се тако изразим, прошири црногорски пут према ЕУ“, каже Дрецун.
Он напомиње да уколико не буде политичке воље да се изгура овај концепт, друго рјешење је скраћење мандата Скупштини и нови избори.
Савјетник потпредсједника Владе Црне Горе Владимира Јоковића, аналитичар Владимир Павићевић за Спутњик каже да постоји и идеја да би у најновијим околностим црногорске политике било најбоље да се екстрeмисти искључе из Владе Црне Горе.
“ Да Скупштина разријеши те министре, а да се ресори спољних послова и одбране препусте онима који су досљедни заговоници брзог приступања Црне Горе Европској унији”, каже Павићевић.

Хоће ли бити пријевремених избора

Директор Центра за грађанско образовање (ЦГО) Далиборка Уљаревић има потпуно супротну политичку процјену. Она сматра да је актуелна влада неодржива, те да је извјесније скраћење мандата Скупштини Црне Горе и одржавање пријевремених избора у октобру, за када су заказани и локални у 11 општина.
Она је у емисији Добро јутро Црна Горо на ТВЦГ оцијенила да се Црна Гора налази у дуготрајној политичкој кризи која има своје успоне и падове, а ово је један од тих интензивнијих периода.
„Биће пред нама неколико мучних мјесеци. По мом суду, ова влада је неодржива, имајући у виду да један од централних актера који је подржава у парламенту, а који самостално има 30 посланика, дакле ДПС, ако ви изгубите толико одједном, ви сте значи дошли у проблем“, рекла је Уљаревић.
Остаје, каже, да се види како ће се ситуација ријешити на техничко-оперативном нивоу.
„Да ли ће се ићи на изгласавање неповјерења влади, изгласавања нове, по мом суду то је мање могућа варијанта. Чини ми се извјесније скраћење мандата Скупштини Црне Горе и пријевремени парламентарни избори, те њихово спајање с октобарским, значи оних 11 локалних избора“, рекла је Уљаревић.
Црногорски премијер Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
РЕГИОН
Абазовић поздравио одлуку ДПС-а да ускрати подршку Влади на чијем је челу
Потпредседни Владе Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
РЕГИОН
Клатно у Црној Гори се помера: Ко може да сачува Абазовићеву владу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала