- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Бубањ за Спутњик: Плашим се како ће могуће одлуке Америке и Аустралије утицати на Ђоковића

© AP Photo / Alastair GrantНовак Ђоковић и Вимблдон
Новак Ђоковић и Вимблдон - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Пратите нас
После седме титуле Новака Ђоковића на Вимблдону, јасно је због чега је од старта у Лондону био главни фаворит. О томе да нико није могао да победи Новака, као и о наставку његове сезоне за Спутњик је говорио Горан Бубањ, бивши селектор Дејвис куп репрезентације Србије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Новак Ђоковић од 2017. године није изгубио ниједан меч на Вимблдону и зато је неприкосновени број један када игра на травнатој подлози.
Иако је Матео Беретини био изузетно мотивисан већ две године заредом на истој подлози и ове сезоне везао два трофеја, Италијан није имао среће да се избори за завршницу на Вимблдону јер је морао да напусти турнир због позитивног теста на корона вирус.
Међутим, и да је Беретини остао да игра и да се Рафаел Надал није повукао због повреде пред полуфинале, Горан Бубањ, бивши селектор Дејвис куп репрезентације сигуран је да ниједан од двојице тенисера, а ни осталих не би омели Новака у походу ка трофеју.

Несаломиви

„Био је апсолутни фаворит без обзира на то што је Рафаел Надал дошао у Лоднон мотивисан после освојеног Ролан Гароса. Матео Беретини је имао изгледа као фаворит, али без обзира на резултате није показивао оно што је прошле.Ни да је остао на Вимблдону то не би драматично утицало на Новаков пут“, објаснио је Бубањ за Спутњик.
Фаворит је ипак у неколико наврата забринуо навијаче и свој бокс. Новак је лоше отварао мечеве, а у чак пет од осам дуела изгубио је први сет.
Најдраматичнији тренутак виђен је у четвртфиналу када је Новак губио са 0:2 у сетовима од Јаника Синера, италијанског тенисера.
„Објективно он је сам себе убацио у проблем и сам је себе спашавао тиме што је губио па се враћао. Без обзира што је било 0:2 у сетовима против Јаника Синера, као и 0:1 у полуфиналу и финалу резултатски није било питање да ли ће Новак да се врати. Сам је себе „покопао“. Најтеже је било у првом мечу када је од безименог играча изгубио сет. Види се да му је потребно више мечева и то много више“, истакао је Бубањ који верује да је Новак осетио последице тога што није био у прилици да наступи на неколико турнира од почетка године.

Шоу препустио Кирјосу

Бивши селектор увидео је менталну спремност Ђоковића за финални меч. Један од најтежих ривала када је реч о психичкој борби је Ник Кијрос. Аустралијанац не престаје да гунђа током целог меча, у шта се Новак поново уверио, али је на јединствен начин сам себи скретао пажњу.
Оставио је српски ас Кирјос у првом плану и тихо се из сенке базирао искључиво на своју игру.
„Био је спреман на провокације већ од првог гема, када је Кирјос већ почео да се свађа. Знао је да када Кирјос почне да прича да је посао завршен. Он нема толико оружја којима може да добије Новака. Тај меч је решен кад је Новак у другом сету имао 5:3, а Кирјос испустио три везане брејк лопте. Када је Нику ослабио сервис није се постављало питање, било је јасно да ће Ђоковић рутински привести меч крају“, истакао је бивши селектор.

Најомраженије финале

Пред почетак великог финала није била тајна да британска публика није желела како Ђоковића тако ни Кирјоса у борби за трофеј.
Било је то можда и најомраженије финале за Британце због чега су били збуњени и нису знали за кога да навијају на шта је сугерисао и Бубањ.
„Ово финале је било специфично и занимљиво због публике. Тешко је навијати за Кирјоса, а Британцима поготово тешко и за Новака . Публика је била уздржана и на крају објективна. Кирјос је био коректнији него што се очекивало“, сматра српски стручњак.

Игра као из књиге

Иако је Новак нестабилно улазио у дуеле, Бубањ сматра да је његова игра која је следила после уводних сетова била одлична и да је доказао зашто је један од најбољих играча свих времена на трави.
„Технички одлично, то је његова игра за траву, ударци су били мирни и сталожени, слајс је добро функционисао, ритерн је улазио дубоко. Волеји који на трави не одскачу много били су одлични јер противник није имао времена да их стигне. Повремено је био превише суздржан, али технички све у свему заиста одлично“, анализирао је Бубањ.

Између наде и страха

После освојене 21. Гренд слем титуле, Новак ће на следећу морати да сачека. За Сједињене Америчке Државе и даље нема дозволу за улазак јер је невакцинисан, док је Аустралија све ближа после сазнања да нова власт блиско сарађује са првим Гренд слемом у години и да би Новаку могли да укину трогодишњу забрану за улазак у земљу.
Ипак, Бубањ није превише оптимистичан, а чак се и боји како ће одлуке САД и Аустралије утицати на игру српског аса.

„Утицаће одлуке на Новака свакако, то је велика пауза. Ако се Аустралија искомпликује то је толика пауза да је страшно тешко надокнадити је. Тешко је мотивисати се да тренирате, а поготово играте после тога. Плашим се да ће тај период половично тренирања и припремања значајно утицати на Новака ако не буде био у могућности да игра“, закључио је Горан Бубањ.

Времена има, а када га има ту је и нада која последња умире. УС опен почиње 29. августа и до тада је могуће да се ситуација и правила измене.
Швајцарски тенисер Роџер Федерер  - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
СПОРТ
Федерер забринуо своје навијаче
Руски тенисер Аслан Карацев - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
СПОРТ
Најбољи одговор на оптужбе – победа!
Новак Ђоковић током трећег кола УС опена против Кеија Нишикорија - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
СПОРТ
Америчка дискриминација према Ђоковићу – и жесток глас легенде: „Смејурија!“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала