- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Почео процес у случају „Добровољачка“, оптужени се изјаснили о кривици

© Фото : Youtube/slavicnet/PrintscreenНапад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године
Напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
Пратите нас
Ејуп Ганић и осталих девет оптужених за злочине у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године у Сарајеву изјаснили су се на данашњем рочишту да нису криви.
Судија Брацо Ступар рекао је да су сви оптужени добили оптужнице на које су имали право приговора и да је све приложене приговоре Суд БиХ одбио, пренео је портал РТРС.
Осим Ганића, оптужница терети: Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку.
Суд Босне и Херцеговине потврдио је 12. маја оптужницу Тужилаштва БиХ која их терети да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на небрањену мешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.
Оптужени се терете да су у оквиру својих функција и овлашћења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на ту колону.
На терет им се ставља и да нису спречили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовечно поступали према заробљеним војницима, да нису спречили ни казнили извршиоце и да су помагали починиоцима након извршеног злочина.
Паљење свећа погинулим војницима у Добровољачкој у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РЕГИОН
Може ли после три деценије суд у Сарајеву донети правду за жртве масакра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала