Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Европа Ностра: Дечани и даље међу најугроженијим у Европи, Кфор да чува манастир

CC0 / Pixnio/Marko Milivojevic / Унутрашњост манастира Високи Дечани
Унутрашњост манастира Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Манастир Високи Дечани и даље је угрожен, а разлози због којих је стављен на Листу 7 најугроженијих организације Европа Ностра и даље су на снази, саопштено је из ове организације након што је њихова делегација посетила Косово.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Из Европа Ностре наводе неколико разлога због чега је манастир Високи Дечани међу најугроженијим.
„Прво, још увек није усаглашено коначно решење у вези са последицама које изазивају планови о повећању саобраћаја унутар и око Специјалне заштитне зоне манастира Дечани, као ни у вези са другим најављеним интервенцијама, попут пројекта на обали реке, које би могле негативно да утичу на природно окружење манастира које се сматра саставним делом његове изузетне вредности наслеђа. Друго, одлука Уставног суда Косова из 2016. године којом је манастиру Дечанима потврђено власништво над 24 хектара земљишта још није спроведена кроз регистрацију манастирског земљишта, што нарушава владавину права и правну сигурност овог живог манастира са околним земљиштем. Треће, због сложених безбедносних изазова, манастир и даље треба да чувају војници Кфора 24 часа, седам дана у недељи, што је потврдио и командант Кфора”, наводе из Европа Ностре.
Они такође указују да се манастир повремено суочава и са неоснованим покушајима ревизије културног и историјског идентитета овог верског наслеђа, тенденцијом која, како су навели, није у складу са европским и међународним принципима тачне историјске и уметничке интерпретације историјских споменика и локалитета наслеђа.
Европа Ностра наводи да су министри привремених косовских институција Љибурн Аљиу и Хајрула Чеку поновили снажну примедбу приштинских власти на уврштавање манастира Дечани на листу седам најугроженијих локација у Европи за 2021. годину, што сматрају штетним по углед Косова. Према њиховој процени, ово културно добро није угрожено.
Делегација Европа Ностре и њеног партнера Института Европске инвестиционе банке посетила је Ново Брдо, манастир Високи Дечани, историјски град Призрен, цркву Пресвете Богородице Љевишке, као и манастир Грачаницу.
Што се тиче посете локалитету Ново Брдо, који је сврстан међу 46 специјалних заштитних зона на Косову, из Европа Ностре наводе да је након озбиљних техничких грешака које су се десиле током последњег „Пројекта ревитализације тврђаве Ново Брдо“, који је финансирала Европска унија, а спроводио Унеско, ова локација номинована за Програм 7 најугроженијих за 2022. годину од стране Културног наслеђа без граница Косова и уз подршку косовског министра културе омладине и спорта.
Из Европа Ностре констатују да су на Новом Брду поједини радови „изведени неодговарајућим материјалом и техником“, али овај локалитет није сврстан на листу најугроженијих јер су партнери за имплементацију пројекта спремни да их санирају, наводе из те организације.
„Делегација Европа Ностра/ЕИБИ је посетила Тврђаву, као и остатке средњовековне цркве Светог Николе, која се налази у близини Тврђаве са неколико недавних штетних интервенција. Европа Ностра жали због недостатака ових интервенција и остаје на располагању надлежним органима да понуде било какву додатну међународну експертизу која би могла да буде корисна за обезбеђивање највиших стандарда заштите, очувања и интерпретације наслеђа за било који будући пројекат који ће се предузети на локалитету Ново Брдо, које има значај баштине за целу Европу“, наводи се у саопштењу, преноси Косово онлајн.
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
СРБИЈА
Високи Дечани: Четири напада на манастир показатаљ угрожености
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала