Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Гренел: Амерички војници да се повуку са Косова

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICСпецијални саветник председника САД Ричард Гренел у Београду
Специјални саветник председника САД Ричард Гренел у Београду - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Вашингтонски споразум из 2020. се не примењује, јер је администрација Џозефа Бајдена судбину тог споразума предала ЕУ, као и Аљбину Куртију, који одбија тај документ, поручио је некадашњи изасланик бившег председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел. Додао је да би амерички војници требало да се повуку из КФОР-а.
Гренел је на предавању на тему "Америка, Балкан и Европа", на београдском Факултету политичких наука казао да се надао да ће успети да убеди Европљане да се фокус стави на економску сарадњу, али је, како каже, као Американац био је фрустриран европским процесима који су обележени "са много речи, а са мало акције".
"Европа жели да има политичку индустрију која подразумева много састанака и докумената. Ја сам присуствовао неким од тих састанака, након којих сам себе питао - а, шта смо урадили. Мислим да су ти састанци само губљење времена", приметио је Гренел.
Он је предавање започео констатацијом да му је најдража “титула” управо то што је био изасланик америчког председника Трампа за дијалог Београда и Приштине.
“Мени је то била велика част, јер у САД има толико Срба и Албанаца, који потичу из овог региона, а и због тога што сматрам да Американци треба више да сазнају о овом делу Европе”, рекао је Гренел, додајући да управо због тога и након одласка са дужности изасланика покушава да доведе приватне инвеститоре на Западни Балкан.
Каже да сада жели да имплементира управо оно о чему је говорио док је био део Трампове администрације.
“Много је званичника који говоре о идејама, али их не примењују. Ми смо говорили о политичком решењу проблема на Балкану и да је време да се тај процес премести са политике на привреду”, рекао је Гренел.
С тим у вези, Гренел је похвалио идеју “Отвореног Балкана” , јер је њен циљ да земље региона сарађују, због чега су САД и подржале ту иницијативу.
Он поновио став да сви постигнути споразуми у Вашингтону не би требало да буду у рукама Брисела.
Гренел је рекао да не види никакве активности, ни из Бајденове администрације ни из региона, и да је посебно фрустриран што још није успостављен директан лет Београд - Приштина.
Сматра и да је након ковида Бајденова администрација требало да преузме управо примену тог дела Вашингтонског споразума.
Истакао је да је америчко лидерство кључно, али да га не види по питања односа Београда и Приштине, већ само пребацивање на ЕУ.
Одбацио је наводе да су Трамп и он били било када били укључени у расправу о размени територија између Београда и Приштине, и да је то једно ретко питање око којег су Европа и САД биле јединствене.
На питање да прокоментарише тврдње да га плаћа српска влада за лобирање, Гренел је одговорио да се и у Србији много прича о слободи медија и да она подразумева да медији могу да извештавају шта желе, као и да шире лажне вести, а да за то не постоје казне.
Он је, међутим, истакао да мора да постоји једна тачка од које, личност чија се репутација руши, може да се брани.
“Не радим за Владу Србије. Радим на примени четири економска споразума, постигнута између Београда и Приштине, са идејом да приватни сектор буде више укључен. Ја сам бивши дипломата, који жели да помогне овом региону”, рекао је Гренел.
Гренел је рекао да би желео да види снажније односе САД и Србије, јаче него што су односи Русије и Кине са Србијом, али су, каже, амерички инвеститори били уздржани.
Објаснио је да је проблем у томе што се Балкан препознаје као територија конфликата, а његов задатак је, каже, био да европским владама и САД, укаже да то није баш тако.
“Зато сматрам да би амерички војници требало да се повуку из КФОР-а, да не би требало да имамо своје војнике на Косову, деценијама након завршетка конфликта”, рекао је Гренел.
Он је рекао да НАТО снаге на Косову указују компанијама да постоји конфликт и да не треба да улажу, што није добро за регион и његов економски развој.
Гренел се осврнуо на актуелну глобалну ситуацију и изразио уверење да не би било рата у Украјини да је Трамп још на власти у САД, да не би биле тако високе цене гаса, као и да се не би отворила многа друга питања.
“Када сам био амбасадор у Немачкој, економија САД је била добра. Нисмо започињали ратове, већ смо враћали војнике кући”, указао је Гренел, а пренео Танјуг.
На питање шта би посаветовао Србију, по питању санкција Русији, Гренел је рекао да је свака држава и влада у другачијој ситуацији, те да не жели да даје савете, већ да само може да говори шта сматра да САД треба да ураде.
На питање да ли ће он можда кандидовати за неку политичку функцију, Гренел је одговорио да он неће, али да је уверен да ће се Доналд Трамп поново кандидовати на идућим председничким изборима у САД, и да ће му, уколико Трамп то учини, он пружити сву могућу подршку.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала