- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Почиње прва рунда гласања: Осам кандидата за Џонсоновог наследника

© AP Photo / Armin DurgutМинистарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас
Министарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
За наследника Бориса Џонсона на месту британског премијера и лидера Конзервативне партије надметаће се осам кандидата, саопштио је одбор задужен за организацију унутарпартијских избора, такозвани Комитет 1922, а прва рунда гласања почиње данас.
На листи су министарка спољних послова Лиз Трас, бивша министарка одбране Пени Мордант, бивши министар финансија Риши Сунак, новоименовани министар финансија Надим Захави, бивши министар здравља Џереми Хант, државни тужилац Суела Брејверман, као и Кеми Баденок и Том Тугендхат.
Бивши министар здравља Саџид Џавид и конзервативни посланик Рехман Кристи су намеравали да се кандидују, али су се повукли пре него што је саопштена финална листа, пренео је раније Ројтерс.
Сваки кандидат који добије мање од 30 гласова од 358 торијевских посланика биће елиминисан у овом првом кругу, преноси Ројтерс.
Ако сви кандидати достигну тај број, елиминише се онај са најмање гласова.
Гласање се наставља док не остану само два кандидата, а затим гласају чланови Конзервативне партије широм Велике Британије.
Два најуспешнија кандидата требало би да буду позната до краја следеће недеље.
Коначни резултат тог летњег гласања и име новог премијера биће обелодањено 5. септембра.
Након низа окупљања широм земље током лета - када два најјача кандидата изнесу своје планове - чланови странке ће гласањем путем поште изабрати победника.
Џонсон је поднео оставку на место лидера Конзервативне странке након таласа оставки министара и високих функционера британске владе, али ће остати на месту британског премијера до избора новог лидера странке.
Борис Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
СВЕТ
Оставка Џонсона - улазак Британије у још дубљу политичку и економску кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала