- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Развој вештачке интелигенције: Креиран софтвер који „размишља“ као тромесечна беба

CC0 / Pixabay / Мали робот
Мали робот - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Тим научника креирао је софтвер базиран на принципу вештачке интелигенције по узору на дечји мозак, који има могућност „учења и размишљања“ на начин као што то чини тромесечна беба.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Програм за учење, назван „Плато“, у стању је да разуме стварност и законе који владају, као што је рецимо закон гравитације, на начин на који то разуме тромесечно дете.
Занимљиво је да су се научници водили тиме да код софтвера развију могућност разумевања физике на интуитивном нивоу, налик бебама које врло брзо долазе до сазнања да ће бачена лоптица пасти на под.
Читав експеримент се базирао на томе да се „Плато“ обучи да разврста видео-снимке на којима су биле приказане различити положаји кретања бачених лоптица, како реалне, тако и немогуће ситуације где закони физике нису важили.
Реакције „Платоа“ биле су врло приближе реакцијама беба, а одређени закони „научени“ су за свега 28 сати, пренео је Танјуг.
Вештачка интелигенција представља једну од најмистериознијих области на пољу рачунарских система. Циљ стварања вештачке интелигенције представља тежњу научника да створе програме (софтвере) који ће функционисати по принципу сличном људском размишљању.
Суперкомпјутер - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта може ЛУМИ, најмоћнији европски суперкомпјутер /видео/
батерија - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Да ли су живе батерије решење за будућност?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала