- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Букти пожар код Шибеника, види се и из свемира: Ватра гута све пред собом, пепео пада и у Сплиту

Пратите нас
Северно од Шибеника данас поподне избио је пожар који је ношен јаким ветром врло брзо ескалирао тако да се сада с ватреном стихијом из више смерова бори више од 200 ватрогасаца са више од 50 возила и два канадера. Ангажовани су и припадници хрватске војске. Око 100 људи остало је без својих домова.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

О размерима пожара у којем је изгорело и неколико објеката говоре и сателитски снимци. Наиме, облак дима видљив је и из свемира на метеоролошким сателитима.
Небо над целом западном страном Сплитско-далматинске жупаније је у измаглици, а сунце над Сплитом је завијено у сиви облак дима. Како јављају грађани са лица места, мирис дима се осећа у граду, а на више места је примећено да пада пепео.
„Људи покушавају да побегну аутомобилима, део становништва требало би да буде евакуисан, али није. Хаос је, људи плачу по путу, најгоре је према Раслини. Имамо пожарно лудило, гори на више фронтова и не знамо где пре“, изјавио је за ШибеникИН Дарко Дукић, командант Ватрогасне заједнице Шибенско-книнске жупаније.
Евакуација становништва званично није проглашена, а сви они који су отишли, отишли су на своју руку, изјавио је Данијел Милета, начелник Штаба цивилне заштите Града Шибеника, након одржаног састанка.
Милета је рекао да је ово најгори пожар у последњих петнаестак година и да је материјална штета велика. Изгорело је десетак кућа и за те људе ће бити обезбеђен смештај.
„Од пунолетног и физички способног становништва очекујемо, молимо их да буду у својим домовима и помогну у одбрани од ватре. Што се тиче ситуације, она је нешто боља, али овако озбиљне опасности за становништво није било у последњих десет година“, рекао је Милета који је након састанка отишао даље на терен.
Дукић је рекао да је ситуација драматична и да су ватрогасци распоређени да спасавају људе по кућама док гашење шума за сада није приоритет, с обзиром да су људски животи угрожени. Додао је да ништа не може за сада да прогнозира.
Хрватски премијер Андреј Пленковић обишао је вечерас Затон и изјавио да је за сада уништено од 10 до 20 кућа и да се тачан број утврђује.
„Најважније је да нико није повређен, укључујући и оне који гасе пожар. Све расположиве снаге су на терену. Дошло је 26 војника, долази их још, вероватно ће их бити 80-ак до јутра. Временски услови су врло лоши, велика је суша, због тога се пожар проширио, а наравно ту је и јак вјетар. Чули смо да су активни и канадери и сва друга расположива возила на копну. Ово је један од великих пожара, у последњих шест година нисмо имали ситуација да је оволико кућа изгорело, рекао је Пленковић.
© Tanjug / FOTO HINA/ VALERIO BARANOVICSibenik, 13. jula 2022.- Vatrena stihija se na sibenskom podrucju siri i probila se do Rasline, mesta na Prokljanskom jezeru, a zbog teskog stanja na tom podrucju u Sibeniku je aktiviran Stab civilne zastite koji bi trebalo uskoro da se sastane. FOTO TANJUG/ FOTO HINA/VALERIO BARANOVIC/ bs
Пожар у околини Шибеника - Sputnik Србија
1/1
1/1
Пожари у Португалији - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
СВЕТ
Јужна Европа „гори“ – температуре иду до 46 степени
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала