- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Свечанo отворен ауто-пут од Подгорице до Колашина, Абазовић предложио да се зове по принцези Ксенији

© Sputnik / Бобан НововићДеоница ауто-пута Смоковац-Матешево у Црној Гори
Деоница ауто-пута Смоковац-Матешево у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Деоница ауто-пута Смоковац-Матешево свечано је вечерас отворена на Пелевом Бријегу, а премијер Црне Горе Дритан Абазовић предложио је да име добије по принцези Ксенији, првој жени возачу на Балкану.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Међу званицама на свечаности били су председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Дритан Абазовић, министар капиталних инвестиција Ервин Ибрахимовић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Владимир Јоковић, министар без портфеља Адријан Вуксановић, министар спорта Василије Лалошевић, министар здравља Драгослав Шћекић, министар правде Марко Ковач, министар унутрашњих послова Филип Аџић, посланик СНП-а Драган Ивановић, директор "Монтепута" Милан Љиљанић, председница општине Колашин Марта Шћепановић...

Абазовић предложио да ауто-пут добије име по принцези Ксенији

Премијер Дритан Абазовић изјавио је да се данас, седам година од почетка изградње, не отвара само пут, већ и перспектива- за грађане и привреду, за Црну Гору и њену будућност.
„Ауто-пут је почетак трајног спајања Црне Горе са светом. Врлети црногорског крша сјединиће се са плодном равницом, главни град са севером, Црна Гора са Европом“, рекао је Абазовић.
Ауто-пут, како је додао, указује на нови правац који је потребан развоју Црне Горе.
„То је развој севера и исправљање неправде учињене према овој регији. Зато, нека овај пут води север и целу Црну Гору напред. Преко севера и мреже Транс-европских коридора у Европску унију и породицу народа којој припадамо“, рекао је Абазовић.
Он сматра да ће ова инвестиција без сумње отворити нове правце развоја и дати најснажнији замајац домаћој привреди.
„Посебно завршетком ауто-пута од Бољара до Бара Црна Гора ће са луком бити један од важних праваца у транзитним саобраћајним токовима Балкана. Нема боље симболике него 13. јула, за Дан државности, отворити прву деоницу ауто-пута. Овај датум водио је Црну Гору до неслућених висина: добили смо међународно признање, али и показали пркос упаливши искру слободе у тада поробљеној Европи, рекао је Абазовић додајући да „Европска унија није потпуна без Црне Горе, мале, добронамерне и неустрашиве државе која је Европи дала довољно да би вечно била њен саставни део“.
Абазовић је предложио да име ауто-путу буде по првој жени возачу на Балкану – принцези Ксенији.
„Личности која умногоме осликава Црногорку тог времена – стаменог борца, одважну жену, интелектуалку преко чијих леђа је изнет велики терет у изградњи наше државе. Апелујем да сви дамо максималан допринос томе да научени лекцијама прошлости гледамо у европску будућност Црне Горе, градимо снажне и непробојне везе међу нама, грађанима антифашистичке, грађанске и европске Црне Горе. Ово је пут за будућност“, рекао је Абазовић, пренели су црногорски медији.

Без путарине до 21. јула

Грађани ће од сутра моћи да возе овом деоницом ауто-пута, а до 21. јула путарина се неће наплаћивати.
Након тога путарина за моторе ће бити 1,5 евра, за аутомобиле 3,5 евра, а за аутобусе, односно камионе 17 евра.
Укупна дужина деонице је 41,5 километар, са 20 мостова на главној траси, девет мостова на рампама петљи, два надвожњака, осам подвожњака, 7,2 километра бетонских зидова, 16 двоцевних тунела.
Максимална брзина кретања ограничена је на 100 километара на сат.
Деоница има четири петље, са наплатним рампама, и то: Смоковац, Пелев Бријег, Веруша и Матешево.
Ауто-пут Смоковац-Матешево, деоница ауто-пута Бар-Бољаре у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Спектакуларна вожња дроном ауто-путем кроз Црну Гору који се отвара за два дана /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала