- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Власти Запорожја: Украјина спроводила забрањене експерименте у нуклеарки

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана Запорожје у Енергодару
Нуклеарна електрана Запорожје у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
У нуклеарној електрани Запорожје су, док је била под контролом украјинских власти, вршени забрањени експерименти, изјавио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
„Режим Порошенка-Зеленског одобрио је забрањене експерименте у нуклеарној електрани. Почевши од велике количине нуклеарних материјала који нису потребни за рад станице и нису се могли појавити као резултат рада њених реактора, и завршавајући масом других занимљивих момената“, рекао је Рогов за Спутњик.
Како је навео, према прописима, све противправне радње кијевског режима на нуклеарној електрани треба да евидентирају стручњаци Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).
„Чим се сазнало за жељу делегације ИАЕА да посети нуклеарну електрану Запорожје, Зеленски је дао наређење да почне гранатирање Енергодара. Он је предузео овај корак како би спречио могући долазак инспекције ИАЕА под изговором опасне ситуације у граду, застрашујући на тај начин стране специјалисте и настављајући да крије своје забрањене манипулације радиоактивним материјалима у нуклеарки“, нагласио је Рогов.
Током специјалне операције руска војска је преузела контролу над Херсонском облашћу и Азовским делом Запорошке области на југу Украјине. У овим регионима су формиране регионалне управе, у промет је уведена рубља, а руски ТВ канали и радио станице почеле су да емитују програм. Региони су објавили план да постану субјекти Руске Федерације.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
РУСИЈА
Напади на нуклеарку у Запорожју ─ провокација коју су организовали западни покровитељи Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала