Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић угостио српску децу из Хрватске, Словеније и Мађарске

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICВучић угостио српску децу из Хрватске, Словеније и Мађарске
Вучић угостио српску децу из Хрватске, Словеније и Мађарске - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Пратите нас
Државне границе које данас постоје не смеју да буду ограничавајући фактор за културне, језичке и све друге домете једног народа, поручио је данас председник Александар Вучић обраћајући се српској деци из Хрватске, Мађарске и Словеније, који бораве у посети Србији.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Вучић је рекао да га радује што су у Београд дошла српска деца која живе у Хрватској, у главном из Источне Славоније и Западног Срема, из Словеније, углавном из Марибора, Цеља и других делова, као и Мађарске.
"Много сам срећан што данас могу да вас примим у Председништву. И када вас видим у мајицама са ликом Николе Тесле, знам колико сте ви поносни и свако од нас, што је Никола Тесла српског рода, и што се једнако као и ви поносимо српским родом, писмом и српским језиком, баш као што је и Тесла волео и поштовао свој језик, писмо и свој народ", рекао је Вучић.
Поручио је да је Србија увек прибежиште сваком добром човеку, наравно, и сваком Србину
"Овде има увек места и посла, љубави за све нас, без обзира на то где ко и како живи", додао је Вучић.
Председник је нагласио да се данас не прави више разлика одакле је дошао који Србин, већ је важно само да чзвамо свој језик и културу.
"Неки други народи, попут Немаца и Руса, у најтежим тренуцима историје, успевали су да чувају националну самобитност, независност, и самосталсност љубормоно штитећи и чувајући свој језик и писмо", указао је Вучић.
Он је изразио наду да ће деца поред латиничног писма, научити и своје ћирилично, ма како и ма колико та ћирилица у региону некима "личила на хијероглифе"
"Ми знамо колико је савршено то наше писмо", подвукао је Вучић.
Пожелео је деци да се осећају као код куће у Београду, јер он, каже, и јесте њихова кућа.
"Живите у различитим местима, али како год да окренете Србија и Београд су увек ваша кућа. Када год помислите да немате ту другу, или прву кућу, увек знајте да је имате и да ће њена врата увек бити отворена", поручио им је председник Србије
Вучић је деци пожелео да данас уживају у најлепшем Храму Светог Саве, најлепшем храму у свету, да обиђу и друга места која ће им се свидети, и да увек долазе у Србију, да је воле колико Србија воли њих.
"Верујем да ћете имати малу корист и сећање на дане проведеним овде, и да ћете се у Србију увек враћати. Хвала свима који у Хрватској, Словенији, Мађарској чувају српски језик и црхилично писмо. Много сам срећан што један део свог радног времена могу да проведем са вама", рекао је Вучић.
У име својих другара, председнику се обратила Оливера Ђукић из Бијелог брда, месту у Славонији, и захвалила се на добродошлици и гостопримству.
Додала је да су деца у оквиру летњег кампа до сада посетили Нови Сад, Врбас, Сремске Карловце, упознали историјске знаменитости Србије, а радују се да данас обиђу Београд, да се друже, међусубно упознају и негују пријатељства.
"Позивамо Вас да посетите места из којих ми долазимо, а у којима ћемо вас доцекати са пуно љубави", поручила је Оливера председнику Вучићу. (Крај) змб/бму/јм
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала