- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Како се уместо празника у Никшићу десила „шовинистичка представа“

© Sputnik / Бобан НововићГрађани са тробојкама у Никшићу прослављају Дан државности Црне Горе
Грађани са тробојкама у Никшићу прослављају Дан државности Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Накарадна, циркуска, псеудопразнична, шовинистичка представа у Никшићу с вриском, дреком и вандализмима никакве везе нема с „прославама празника“, каже аналитичар Војин Грубач поводом хаоса у граду под Требјесом, где је полиција употребила сузавац да би спречила сукоб двије групе грађана на Дан државности Црне Горе.
У Никшићу је интервенцијом полиције избегнут директан сукоб „комитски” оријентисане групе с групом која је празник прослављала уз тробојке.
Војни Грубач, рођен у граду под Требјесом, за Спутњик каже да би се „заједнички догађај“ у Никшићу могао оциjенити као „колективна демонстрација онесвијешћености, антицивилизације и примитивизма”.
„Скуп ‘комита‘ никакве везе није имао с празником и духом Тринаестојулског устанка. Они, изгледа, појма немају шта се десило 13. јула 1941. године. Прије ће бити да је јучерашњи сабор ‘дивљег племена‘ имао много додирних тачака с Петровданском скупштином 1941. године и њеним политичком пројекцијама. На другој страни имали смо ‘носиоце тробојки‘ који су скаредним пјесмицама идеално подиграли медијима Ђукановића везавши тиме мржњу у чвор – дајући Ђукановићевим медијима, који су носиоци свих могућих хајки и шовинистичких лудила – идеалан алиби”, коментарише аналитичар.
Зато се, како истиче, и намеће питање колегама који су организатори „шетње тробојки“ – због чега су „центрирали информациони повод“ другој групи да „забију гол“.
Наш саговорник на крају напомиње да је полиција јуче коректно обавила свој посао, те да је ред да сада тужилаштво процесуира „истакнуте дивљаке јучерашње манифестације а судови их награде их по заслугама”.

Повређено неколико полицајаца

Из Управе полиције саопштено је да су поступали у складу са надлежностима а да је више полицајца повријеђено у инциденту који се догодио у Никшићу.
„Службеници Управе полиције су, у циљу спрјечавања сукоба између два окупљања двије групе лица у Никшићу, одбијања напада и успостављања стабилног јавног реда и мира, предузели законом предвиђене мјере и радње, укључујући и употребу средстава принуде у складу са Законом о унутрашњим пословима. У Никшићу су одржана два јавна окупљања – једно у 17.30 часова у организацији групе лица на Тргу слободе и друго окупљање односно скуп у покрету са почетком у 19.00 часова на Тргу Шака Петровића“, пише у саопштењу.
Након завршеног првог јавног окупљања, дошло је до инцидента у којем је више полицијских службеника задобило повреде, а међу којима и један који је задобио теже тјелесне повреде, наведено је.
„Полиција је физичким присуством и средствима за запречавање проласка лица, спријечила сукоб двије групе лица. Међутим, након тога је дошло до напада на полицијске службенике од стране једне групе лица која је била окупљена на Тргу Слободе, а која је вријеђала припаднике полиције и у њиховом правцу бацала одређене предмете којима се могу нанијети повреде (стаклене флаше, каменице, столице, дрвене предмете, и сл.). Напад на полицију био је јаког интензитета, а полицијски службеници су показали висок степен уздржаности и толеранције. Тамо гдје је то било потребно, ради успостављања стабилног јавног реда и мира и одбијања напада припадници полиције су у складу са Законом употријебили средства принуде, хемијска средства“, наведено је у саопштењу.
Пише да се одређени број лица јавио на указивање љекарске помоћи, између осталог и због контаминације и употребе хемијских средстава.
„Ради прикупљања обавјештења приведено је више лица, а полиција у сарадњи са надлежним Тужилаштвом предузима активности на идентификацији учесника овог догађаја. Извјештаји о употреби средстава принуде биће састављен у законом предвиђеном року, а Управа полиције ће пажљиво анализирати и поступање сопствених службеника и уколико се утврде прекорачења сходно поступити. Поводом различитих навода који су се појавили у средствима јавног информисања и на социјалним мрежама, користимо ову прилику да подсјетимо јавност да су надлежности полицијских службеника, у оваквим ситуацијама, ограничене на успостављање јавног реда и мира, а не на процјене идеолошких обиљежја било које групе лица или сходна реаговања. Такође, не може се очекивати да полиција у оквиру својих оперативно-техничких надлежности ријеши комплексна питања која већ дужи временски период подижу тензије у црногорском друштву“, пише у саопштењу.

Суноврат политике националистичких вођа

Из Грађанског покрета УРА су саопштили да су нереди који су избили у Никшићу на Дан државности Црне Горе потврда суноврата у који воде екстремне националистичке вође и наративи, за којима, нажалост, иду многи, заведени и емотивно изманипулисани.
Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић казао је да су више од мјесец дана трајале медијске и организационе припреме да се запали ватра подјела и сукоба у Никшићу.
„Срећом, незваним гостима који су прошле године организовали барикаде на Белведеру и Аџића кривини, тај наум није прошао. Пошто им је план пропао, појединим екстремистима је посебно крив млади градоначелник Никшића Марко Ковачевић. Позивам их да се саберу и дозову памети јер се Ковачевић за кратко вријеме показао као један од најбољих предсједника општине”, казао је Мандић.
Он додаје да Ковачевић веома пажљиво води рачуна о интересима грађана овог града, а ред и мир су основни услов за укупни напредак, не само ове средине, него и цијеле Црне Горе.
„Да су полиција и тужилаштво процесуирали организаторе државног удара с Цетиња и њихове снајперисте, из септембра прошле године, ове ружне сцене у Никшићу сигурно се не би дешавале. Зато, још једном позивамо тужилаштво да ради свој посао јер се једино снагом правне државе на правилан начин могу обуздати екстреми и нарастајући антисрпски шовинизам”, закључио је Мандић.
Полиција бацила сузавац у Никшићу да би спречила сукоб комита и грађана са тробојкама - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
РЕГИОН
Хаос у Никшићу: Полиција бацила сузавац, комите покушале да нападну грађане са тробојкама /фото/
Грађани са тробојкама у Никшићу прослављају Дан државности Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
РЕГИОН
Ауто-колона са тробојкама у Никшићу поводом Дана државности Црне Горе /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала