- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лидер СНП за Спутњик: Нема препрека за Темељни уговор, све ћемо истерати на чистац /видео/

© Фото : Уступљено Спутњику/Митрополија црногорско-приморска/Жарко ДрашковићПатријарх Порфирије у манастиру Острог
Патријарх Порфирије у манастиру Острог - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Темељни уговор са Српском православном црквом, након што га је изгласала Владе Црне Горе, биће потписан, за то нема ниједне препреке, уверен је вицепремијер Црне Горе и лидер СНП-а Владимир Јоковић. Онима који због тога размишљају да руше владу поручује да ће истерати на чистац све политичке снаге - ко какву Црну Гору жели и какав статус за СПЦ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Јоковић наглашава да је на недавној седници Владе за Темељни уговор гласало 62 посто министара што је огромна квалификована већина а да се на Влади никад двапут не гласа о истој ствари.
„Дефинитивно ће се ићи у потписивање Темељног уговора јер то доприноси помирењу и брисању подела“, поручује Јоковић, уз оцену да би са још неколико решења у Црној Гори, којој је потребна унутрашња стабилност, изгубили терен за деловање сви који егзистирају на поделама.

Кад ће бити потписан Темељни уговор

Он за Спутњик објашњава и даљу процедуру око потписивања Темељног уговора. Како каже, након што одлука владе о изгласавању Темељног уговора буде објављена у Службеном листу биће информисана СПЦ а ако она прихвати биће заказан термин потписивања тог документа.
Јоковић је прокоментарисао и изјаву премијера Дритана Абазовића да не искључује могућност да Темељни уговор иде на оцену Уставног суда.
„Сваки становник Црне Горе за било коју судску одлуку и закон може поднети иницијативу Уставном суду да провери да ли је то уставно, па и уговор са СПЦ, или са Католичким црквом, Исламском заједницом. Било који други правни акт може ићи на оцену уставности и ту ништа то није спорно“, каже лидер СНП-а.
На питање хоће ли ова влада трајати краће од владе Здравка Кривокапића, с обзиром на најаву ДПС-а да ће ускратити подршку влади Дритана Абазовића због Темељног уговора, Јоковић каже да није умесно ову владу поредити с владом Здравка Кривокапића која је дошла на крилима литија и жеље за изгласавање новог Закона о слободи веросипосвесит и потписивању уговора са СПЦ па га није потписала.
„Ова влада је другачија, поштује договор и спремна је да потпише уговор. Па и ако падне због тога биће занимљиво видети у парламенту ко су те снаге пошто је парламентарна већина у највећој мери проистекла из оних партија које су биле доминантно против онаквог Закона о слободи вероисповести. Било би занимљиво видети које су те снаге у Црној Гори које ће рушити постојећу владу зато што жели да потпише оно што жели СПЦ“, примећује Јоковић.

Неки најбоље пливају на поделама

Ипак, како каже, не искључује могућност да влада затражи поверење у парламенту, а све опције су отворене, па и да се скрати мандат скупштини или изгласа неповерење влади
„Они који би рушили ову владу декларишу се као противници СПЦ у Црној Гори и наравно противници помирења. Јер овако помирена Црна Гора као што би била изједначавањем права СПЦ с осталим верским заједницима дефинитивно би била значајно помирена, а неки су и против тога јер најбоље пливају на поделама. Наравно, помирена Црна Гора је добродошла и у ЕУ што је приориртет скоро свих пол партија. Тако да ћемо истерати на чистац све политичке субјекте у Црној Гори - да сви кажу где су, какву Црну Гору желе и какав статус СПЦ у ЦГ желе“, поручује вицепремијер.
Што се тиче СНП-а, Јоковић истиче да је та партија у оквиру постојеће владе урадила оно што досад нико није хтео или није смео, изгласавши Темељни уговор са СПЦ о чему спорови трају више од века. Само то да урадимо и ништа друго било би довољно, а они који нас критикују нека кажу шта су они урадили, поручује он.

Политичка сцена у Црној Гори велики ребус

Кад је реч о могућим сценаријима даљег развоја политичке ситуације у Црној Гори, и д али је вероватнија реконстркција владе, њен пад, нова парламентарна већина или нови избори, Јоковић каже да ће све на крају резултирати неким изборима.
„Приоритети су постављени, потписан је договор шта су унутрашњи а шта спољни пириоритети. Унутрашњи су били потписивање Темељног уговора, закон о пореклу имовине, попис становништва и перспективе и могућности Отвореног Балкана. А спољни приоритети су били пут Црне Горе према ЕУ. Да би испунила поглавља 23 и 24 Црна Гора мора да изабере Судски савет и Уставни суд. Без тих институција тешко да семоже ићи на изборе“, објашњава лидер СНП-а.
Влада је, каже, орочена до априла следеће године а све што се у међувремену буде десило неће бити никакво изненађење - избори могу бити у октобру, новембру или априлу, сасвим свеједно, а није искључено ни да, ако буду добри резултати, влада потраје до 2024.године.
Уз констатацију да је у овом тренутку је политичка сцена у Црној Гори је велики ребус, Јоковић на крају поручује да СНП-у није толико битно да ли ће влада опстати или неће, јер ако не буде могла да испостави конкретне резултате у економском смислу и у смислу помирења није требало ни да опстане.
„Али овим потезом влада је показала каркатер више него иједна досадашња“, истиче саговорник Спутњика.
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
РЕГИОН
Митрополија: Надамо се да ће они који раде на Темељном уговору одолети притисцима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала