- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Изгубили смо Украјину много пре почетка специјалне операције

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Ширење НАТО-а на исток расуло је Словене на различите стране барикада, а Украјина је била изгубљена за источнословенски свет и пре почетка специјалне војне операције Русије, када су украјински политичари одустали од свог словенског идентитета, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.
„И ма како се данас историја окренула наглавачке, ми смо Украјину изгубили много пре почетка специјалне операције. Онда када су њени политичари сами одустали од свог словенског идентитета. Када смо неким чудом успевали да доводимо Украјинце на ову сцену, чак и оне који су дуго живели у другим земљама“, рекао је Лукашенко у Витебску, отварајући фестивал „Словенски базар“.
Истовремено, Лукашенко је рекао да се „ма колико то коштало, на отварању ‘Словенског базара’ чуо украјински језик“.
„И наставиће да се чују! Укључујући и данас. Штавише, увек ће се овде чути!“, рекао је белоруски председник и додао да ће се Украјина, „братски украјински народ, вратити у своју словенску породицу“.
Лукашенко је напоменуо да је мото фестивала „Уметношћу до мира и разумевања“ поново актуелнији него икад. Према његовим речима, у време настанка фестивала није могло ни да се помисли да ће јединствени словенски свет, моћан својом хиљадугодишњом историјом, бити стављен у услове политичког и културног опстанка, да ће бити изгубљене једноставне људске вредности које су толико важне у односима између држава и народа: пријатељство, поверење, искреност.
„Нисмо могли ни да замислимо да ће са политичке карте нестати пријатељска Југославија, да ће постсовјетски простор упасти у серију оружаних сукоба, а да ће се блок НАТО, војни блок, проширити на исток, растављајући Словене на различите стране барикада“, нагласио је Лукашенко.
Међутим, како је навео, најразорнији ударац задат је пре осам година управо у срце словенског света — у белоруско-руско-украјинско братство.
Лукашенко сматра да треба учинити све да се фестивал у Витебску даље развија, да на њега долазе људи из разних крајева света.
„Нека нико не сумња: наша словенска душа ће све издржати, још једном страдати, а идеје доброте, мира и правде поново ће тријумфовати. Колико год Запад покушавао да нас раздвоји гвозденом завесом, настављају да нам долазе гости из Европе и других континената“, додао је он и напоменуо да ће жеља људи за пријатељством и миром превазићи све препреке.
„У данашњем безумном, суманутом свету, који укида културу и језике, одбацује људе по националном и другом основу, наш фестивал је постао готово једини животворни извор, извор креативности и нових достигнућа“, закључио је белоруски лидер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала