- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Споразум о унакрсним летовима на Свемирску станицу између Русије и САД у завршној фази

© Пресс-служба ГК "Роскосмос" / Уђи у базу фотографијаРуски модул "Наука" на Међународној свемирској станици
Руски модул Наука на Међународној свемирској станици - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и Русија близу су потписивања споразума о унакрсним летовима на Међународну свемирску станицу (МКС), саопштила је заменица шефа програма НАСА на МКС Дана Вајгл.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Надамо се да смо близу потписивања споразума. Он је у последњој фази разматрања од стране НАСА и Роскосмоса“, казала је Вајгл на брифингу поводом лансирања теретне свемирске летелице „Карго драгон“ на МКС.
Како је додала, астронаут НАСА Френк Рубио наставља обуку у Русији како би полетео на МКС у јесен ове године на руском свемирском броду „Сојуз“. Такође, руска космонауткиња Ана Кикина наставља обуку са посадом „Кру 5“ у компанији „Спејс икс“.
Планирано је да брод „Кру драгон“ полети са посадом „Кру 5“ у јесен ове године.
По речима Вајгл, рок за потписивање споразума је крај следеће седмице. Уколико споразум не буде склопљен, НАСА ће морати да унесе измене у процес обуке. Међутим, она је истакла да управа и даље рачуна на закључивање споразума.
Шеф „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин је 6. јуна саопштио да ће споразум о унакрсним летовима на МКС између Русије и САД бити ускоро потписан.
Од 2011. године астронаути су летели на МКС само руским свемирским летелицама. Пре тога је био на снази унакрсни систем према коме су амерички астронаути добијали места на руским бродовима, а руски космонаути на америчким. НАСА је саопштила 2020. године да преговара са „Роскосмосом“ о враћању унакрсног система. У јуну 2022. је објављено да је влада Русије одобрила преговоре о потписивању споразума између „Роскосмоса“ и НАСА о унакрсним летовима на руским и америчким свемирским летелицама на МКС.
НАСА лого - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
СВЕТ
НАСА рачуна на сарадњу са Русијом на Свемирској станици до 2030.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала