- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Весела госпођа“ или црвени качкет – ко је крив за суноврат „моралне вертикале“? /фото, видео/

© AP Photo / Alastair GrantНовак Ђоковић и Ник Кирјос
Новак Ђоковић и Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Туча припадника обезбеђења, инцидент усред финала, добацивања са трибина током поена – ништа од тога није требало очекивати на Вимблдону, најпрестижнијем тениском турниру који претендује да буде морална вертикала за цео спорт. Али, то више није, међутим бумеранг ефекат настаје када се укаже на то. И последња „жртва“ је Ник Кирјос.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Сећамо се како је Новак Ђоковић претећим погледом, док је традиционално жвакао траву са терена Вимблдона, „секао“ по трибинама према свима који су учинили све како би му отежали пут ка трофеју.
Сећамо се и да тада није било његовог чувеног „поздрава публици“, односно „даривања енергије и душе“, баш због тога што тамошња публика то није заслужила.
Срећом по њега, у овогодишњем финалу, није био човек у центру пажње – ту улогу је преузео Ник Кирјос.
Темпераментни Аустралијанац је био неочекивано миран током првог сета који је решио у своју корист, топовски је сервирао, диктирао темпо и чинио се бољим од најбољег, али је мало требало да буде померен из ионако крхке менталне равнотеже.
„Она госпођа тамо у првом реду. Пијана је ван сваког разума и намерно ми се обраћа усред игре. Она тамо у хаљини, она која изгледа као да је попила 700 пића, човече“, говорио је Кирјос судији, желећи да изазове реакцију.
Судија, међутим, није имао алкотест код себе како би проверио истинитост Кирјосових тврдњи који је све поткрепио личним искуством.
„Неколико пута у свом животу сам био у ноћном проводу и могу да препознам да је госпођа претерала са алкохолом. И мени не треба да неко, у финалу Вимблдона, против најбољег играча, говори између првог и другог сервиса. Много је говорила и много је пијана“, рекао је Кирјос.
Судијске реакције, међутим, није било, Кирјосу су све кочнице попустиле, свађао се са арбитром, са својом подршком, имао несугласице са додавачима лоптица... Био је непристојан, псовао је, треба то признати и не околишати, али – шта је са „мирном, фином, смерном и културном“ публиком Вимблдона?
Сасвим извесно – ништа, из године у годину атмосфера је све гора, проналазе се нове мете и тешко је већинским Британцима да пронађу неког љубимца, када већ више ту нема Роџера Федерера или Ендија Марија.
Никад им је лакше да нађу ривала, негативца, да својим простаклуком изазову још горе реакције и да се дође до тога да Кирјос свој трофеј за пораженог финалисту од принцезе Кејт Мидлтон добије носећи црвени качкет, кршећи правила облачења по којима цела опрема играча мора бити бела.
Али, ако њега не поштује публика, што би он то чинио? Јесте Кирјос овакав и онакав, пргав, темпераментан, неусклађен, ван свих правила и прописа, али таква постаје и британска публика, за коју није могуће изрећи казне, како ће то сасвим сигурно бити у случају Кирјоса.
Новак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
СПОРТ
Гласно ћутање Федерера и Надала – и биране речи Ђоковићевих правих колега
Новак Ђоковић и Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
СПОРТ
Парадоксалан исход бизарних одлука политике и система – директан удар на Ђоковића
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
СПОРТ
Шампионске сузе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала