- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Роскосмос и НАСА потписали споразум о заједничким летовима у свемир

CC0 / Pixabay / Међународна свемирска станица
Међународна свемирска станица - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Роскосмос и НАСА потписали су споразум о заједничким унакрсним летовима руских и америчких космонаута на Међународну свемирску станицу. Руски космонаути ће моћи да лете америчким свемирским бродивима, а амерички астронаути ће моћи да се превозе руским „Сојузом“.

„Државна корпорација Роскосмоси Национална управа за аеронаутику и свемир (НАСА) потписале су споразум о летовима интегрисаних посада на руским и америчким транспортним возилима с посадом“, саопштила је руска државна корпорација.

Први интегрисани летови, према новом споразуму, биће обављени у септембру. Како је саопштено из Роскосмоса, космонаут Ана Кикинапридружиће се посади америчке свемирске летелице „Кру Драгон“ у мисији „Кру 5“.
Њено место у посади руског свемирског брода Сојуз МС-22 заузеће НАСА-ин астронаут Франсиско Рубио, који ће полетети с космодрома Бајконур у Казахстану, заједно с двојицом космонаута, Сергејом Прокопјевом и Дмитријем Петелином.
„Споразум има за циљ да обезбеди да у случају ванредне ситуације повезане са отказивањем или значајним кашњењем у лансирању руске или америчке свемирске летелице, на Међународној свемирској станици буде присутан најмање један космонаут Роскосмоса и један астронаут НАСА, за рад на руском и америчком сегменту станице“, напомињу у државној корпорацији.
НАСА је саопштила да је постојање најмање једног Руса и једног Американца на Међународној свемирској станици кључно за одржавање лабораторије: „Интегрисане посаде осигуравају да на станици увек буду одговарајуће обучени чланови посаде за основно одржавање система и шетње свемиром“.
Роскосмос и НАСА су једно време заједно превозили астронауте у америчком шатлу и руском свемирском броду „Сојуз“. Након повлачења шатла 2011. године, Сједињене Америчке Државе су своје астронауте слале „Сојузом“, све до 2020. године, када је компанија Илона Маска „Спејс икс“ почела да превози астронауте до Међународне свемирске станице.
Роскосмос је 25. јуна известио да се Кикина спрема да одлети у Сједињене Државе на једнонедељну обуку у Спејс Иксу. Директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин је 11. јуна најавио да руска државна корпорација чека да кандидати за астронауте из НАСА буду укључени у посаду Сојуза МС-22 у оквиру унакрсних летова, као и да ће Кикина бити укључена у америчку посаду.
Десетог јуна је објављено да је руска влада одобрила преговоре о потписивању споразума између Роскосмоса и НАСА-е о унакрсним летовима на руским и америчким свемирским бродовима са посадом до Међународне свемирске станице. Судбина споразума била је неизвесна због заоштравања руско-америчких односа услед руске војне операције у Украјини.
Непосредно пре објављивања споразума, председник Русије Владимир Путин именовао је бившег председника владе и заменика министра одбране Јурија Борисова за новог директора Роскомоса.
Руски модул Наука на Међународној свемирској станици - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
РУСИЈА
Споразум о унакрсним летовима на Свемирску станицу између Русије и САД у завршној фази
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала