Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија уручила протестну ноту мисији Пољске: Прекршен принцип статусне неутралности ОЕБС-а према КиМ

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаОЕБС: Спремни смо да помогнемо Белорусији, специјална седница у петак
ОЕБС: Спремни смо да помогнемо Белорусији, специјална седница у петак - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Србија је, преко своје Мисије при ОЕБС-у Бечу, уручила протестну ноту Мисији Пољске због тога што Збигњев Рау, шеф пољске дипломатије, у својству председавајућег ОЕБС-а, није испоштовао принцип статусне неутралности ове мисије према Косову и Метохији приликом посете Приштини.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У ноти је исказано разочарање и наведено да Србија доследно истиче неопходност поштовања статусно неутралне позиције ОЕБС-а према Косову и Метохији на састанцима и догађајима ОЕБС-а, у документима ове организације, раду на терену, укључујући посете Приштини званичника и представника ОЕБС-а, сазнаје Косово онлајн.
Упркос томе, указано је да су ови принципи упадљиво прекршени током посете председавајућег Збигњева Рауа Приштини, јер је дозвољено да се састанци представника приштинских власти са Рауом представе као државна посета.
У ноти се подсећа и да Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација остаје једини правни оквир за присуство и активности ОЕБС-а на Косову.
На то је пре три дана указао и шеф српске дипломатије Никола Селаковић приликом посете Збигњева Рауа Београду.
„На нашој територији имамо две мисије ОЕБС-а - једна је у Београду, друга у Приштини. Влада подржава рад мисије на КиМ као најуверљивијег статусно неутралног присуства, чији се рад базира на Резолуцији 1244“, рекао је Селаковић на заједничкој конференцији са Рауом.
Србија је исказала протесте и прошле године када је Швеђанка Ан Линде, као председавајућа ОЕБС-а, прекршила статусну неутралност ове организације када се приликом посете Приштини са председницом Вјосом Османи сликала испред косовске заставе, као и када се генерална секретарка ОЕБС-а Хелга Шмид састала са Аљбином Куртијем и Османи у њиховим кабинетима у којима су биле истакнуте заставе.
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
СРБИЈА
ОЕБС о посети Приштини без симбола тзв. Косова и имена званичника, фотографије Османијеве другачије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала