Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Гаф или порука Србији: Да ли се статусна неутралност по питању Косова заборавља случајно

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПрипадник посматрачке мисије ОЕБС-а у Донбасу
Припадник посматрачке мисије ОЕБС-а у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
ОЕБС али и друге, пре свега европске институције изгледа да су скинули рукавице и да су решили да се буквално понашају као да је тзв. Косово – суверена држава, кршећи при том међународно право и статусну неутралност, које би требало да поштују јер су и сами на то пристали.
Ово је мишљење професора др Стевице Деђанског, директора Центра за развој међународне сарадње, на понашање шефа пољске дипломатије Збигњева Рауа који је у својству председавајућег ОЕБС-а посетио Приштину, при чему је при сусретима са косовским званичницима била истакнута и застава тзв. Косова. Тиме је прекршена статусна неутралност, због чега је Република Србија уручила протесну ноту мисији Пољске у ОЕБС-у.

Нема више „увијања“, рукавице се скидају

Деђански сматра да је ово само један у низу намерних „гафова“ који показује да међународно право њих не занима.
„Ако њих међународно право не занима, то не значи да оно не постоји. Нити значи да нас не обавезује, већ супротно. Ми се држимо међународног права докле год ствари зависе од њега, јер да не зависе не би од нас упорно тражили признање Косова. Ово што сада раде међународни представници, раније су радили скривено у рукавицама, а сада су те рукавице скинуте и више не крију своје ставове,“ објашњава наш саговорник.
Деђански истиче да је за тако огољене наступе „крив“ немачки канцелар Кристијан Шолц који је својим иступом у Београду дао за право да сви мисле као Немачка, односно, окуражили су се да занемаре статусну неутралност према Косову, које би требало да се придржавају као европске институције.
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
СРБИЈА
ОЕБС о посети Приштини без симбола тзв. Косова и имена званичника, фотографије Османијеве другачије
„Иако у самој ЕУ не постоји сагласност за све што се дешава по овом питању, једноставно изгледа да за то више никога није брига, јер не сносе никакве санкције кршећи то правило, на које су између осталог и сами пристали. Очито да живимо у смутним временима где влада политика јачег и то се покушава наметнути као врхунски приоритет и циљ,“ истиче Деђански.

Србија је добро одреаговала

По његовим речима, треба бити стрпљив јер свако време прође па ће и ово које води ка стварању новог мултиполарног света које ће доћи много брже него што мисли Запад и међународно право поново ће заузети место које му припада.
„Зато ми не смемо ни у једној варијанти да се одрекнемо пре свега наших националних интереса и све време треба да инсистирамо на међународном праву, иако је чињеница да се оно не поштује пре свега на Западу. То не значи да већински део света ради исто. Баш супротно, већи део света и те како поштује међународно право и све оно што то са собом носи. Ми зато не смемо да поклекнемо и да „капитулирамо“,“ сматра саговорник Спутњика.
Другим речима, закључује Деђански, они нека раде свој посао, ми ћемо свој све док се ситуација у свету не реши. Што се тиче протестне ноте коју је Србија упутила ОЕБС-у, додаје он, она је сасвим оправдана и Србија увек треба тако да реагује када се крши статусна неутралност од стране неке званичне организације.

ОЕБС није само један човек

Кад је реч о ОЕБС-у, Деђански каже да у домен ове организације спадају питања као што су контрола наоружања, људска права, слобода штампе и слободни избори.
„ОЕБС је ад хок организација по Повељи Уједињених нација а циљеви су јој спречавање сукоба, руковођење кризним случајевима и послератовска обнова. Њених 57 чланица је из Европе, Кавказа, Централне Азије и Северне Америке и покрива највећи део северне хемисфере. У том смислу је веома важно како се неко ко је на челу такве организације понаша,“ наглашава Деђански.
У протесној ноти Републике Србије је исказано разочарање и наведено да Србија доследно истиче неопходност поштовања статусно неутралне позиције ОЕБС-а према Косову и Метохији на састанцима и догађајима ОЕБС-а, у документима ове организације, раду на терену, укључујући посете Приштини званичника и представника ОЕБС-а.
ОЕБС: Спремни смо да помогнемо Белорусији, специјална седница у петак - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
СРБИЈА
Србија уручила протестну ноту мисији Пољске: Прекршен принцип статусне неутралности ОЕБС-а према КиМ
Упркос томе, указано је да су ови принципи упадљиво прекршени током посете председавајућег Збигњева Рауа Приштини, јер је дозвољено да се састанци представника приштинских власти са Рауом представе као државна посета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала