Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Које школе остају будућим средњошколцима за трећи уписни круг

© Tanjug / RADE PRELICОсмаци стижу на полагање завршног испита
Осмаци стижу на полагање завршног испита - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Преко портала „Моја средња школа“ електронски упис средњошколаца траје до 20. јула. Објављен је и коначан распоред ученика по школама у другом уписном кругу.
Прва два дана у средњу школу, преко портала „Моја средња школа“ уписало се око 12.000 ђака. Многи се и даље одлучују за класичан упис у школу.
За неке школе попут Пете и Земунске гимназије, био потребан већи праг знања, а за неке мањи бодова него претходне године.
Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Милош Благојевић наглашава да је ове године просечно постигнуће нешто слабије него у односу на прошлу годину.
„Пета београдска, а иста је ситуација и са Земунском гимназијом, где је скочио тај праг за упис, те две школе су се реконструисале. Можда је и то утицало. С друге стране, њихов рад се препознаје и види“, каже Благојевић.
Листе жеља попунило је 59.600 ђака, четири и по хиљаде мање него што је полагало завршни испит. Ти остали уписују приватне школе, војну гимназију, школе у иностранству, а неки и не настављају школовање. Слободних места има у музичким школама, специјализованим одељењима за историју и за географију.
Милош Благојевић указује на чињеницу да постоји велика понуда профила, односно смерова у гимназијама за ученике са посебним способностима.
„Волимо да дамо и другу шансу. Да се уради добра промоција, да се виде резултати рада у том одељењу, да се чује за таква одељења, и да након тога и пресечемо, можда нешто и не треба да се нађе у конкурсу, а можда негде треба повећати број“, додаје Благојевић.
За оне који се не упишу у јулу, остаје трећи уписни круг у августу.
Због суженог избора, мораће пажљиво да истраже шта је остало од слободних места, пише РТС.
Књиге и уџбеници - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
РЕГИОН
Хрватска у школе уводи „Критичко мишљење“ – алтернативу за веронауку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала