- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Парламент Северне Македоније прихватио француски предлог /видео/

© Фото : YouTube/Телма ТВ / Telma TV, snimak sa ekranaЗаседање Собрања
Заседање Собрања - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Македонски парламент је после три дана расправе и низа инцидената усвојио закључке о француском предлогу наставка преговора те земље са Европском унијом. Посланици ВМРО-ДПМНЕ и Левица напустили су седницу пре гласања.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Са 68 гласова "за" посланици су усвојили закључке који обавезују Владу Северне Македоније да настави процес са Европском унијом и усвоји преговарачки оквир.
Посланици су усвајање закључака поздравили аплаузом и у скупштинској сали развили заставу Северне Македоније, као и заставу Европске уније.
Претходно су посланичке групе СДСМ и ДУИ доставиле нове нацрте закључака.
Гласање је прошло без посланика ВМРО-ДПМНЕ и Левице, који су напустили седницу Собрања, зато што није прихваћен захтев посланице Дафине Стојаноске за паузу од сат времена након завршетка расправе о француском предлогу преговарачког оквира.
Посланици ВМРО-ДПМНЕ и Левице тражили су одбацивање француског предлога, који, према њиховим речима, води директној асимилацији македонског народа и дуготрајној опструкцији европског пута Северне Македоније.
С друге стране, посланици владајуће коалиције уверени су да овај преговарачки оквир нуди неповредивост македонског идентитета, као и почетак преговора за пуноправно чланство у Унији.
Француски предлог предвиђа укидање бугарског вета и наставак приступних преговора Северне Македоније о приступању Европској унији. Преговарачки процес о приступању Северне Македоније Европској унији блокирала је Бугарска крајем 2020. године због спора око језика и историје.
У међувремену, јављају скопски медији, група грађана и данас је окупљена испред парламента и протестује против француског предлога, пренео је Танјуг.
Демонстранти, наводи се, бацају и тоалет папир према згради парламента.
Споменик у центру Скопља - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
РЕГИОН
Зашто „француски компромис“ за спор Скопља и Софије дели македонско друштво
Премијер Албаније Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
РЕГИОН
Рама: Ако не дође до отварања преговора тражићемо раздвајање од Северне Македоније
Навијачи са трансапрентом Косово је Албанија - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
СПОРТ
„Ви сте следећи": У Приштини истакли мапу подељене Црне Горе /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала