- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници од паукове мреже направили хируршки конац - сензор за бактерије

CC0 / Unsplash / Паук
Паук - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Научници хемијско-биолошке лабораторије Института за прецизну механику и оптику из Санкт Петербурга направили су од паукове мреже и наночестица хибридни материјал са флуоресцентним својствима који се може користити у производњи хируршког конца.
Експерти сматрају да ће ови конци надмашити постојеће по многим карактеристикама, а могу и да сигнализују присуство бактерија које се појављују после хируршких операција. Они верују да ће њихово истраживање помоћи лекарима да брзо идентификују појаву патогена на месту на коме се налази рана и на време зауставе развој постоперативних инфекција. На површини влакана паукове мреже су синтетизовани угљенички низови у наночестицама.
Како би произвели нови материјал, научници су користили мрежу тиграстих паукова коју су прво стерилисали. Добијен је хибридни материјал са јединственим оптичким својствима који се може применити за производњу хируршког конца. Према стручњацима, нити на бази таквог материјала биће еколошки прихватљивије, функционалније и еластичније од оних које се сада користе у хирургији.
Научници наводе да ће материјал моћи и да открива патогене микроорганизме који изазивају различите болести.

„Главно својство угљеничних низова је особина да могу да сијају при апсорпцији светлости. Такође, ове наночестице могу да служе као сензор за детекцију патогена, јер се у интеракцији са њима смањује светлост. Обично, када наш материјал осветлимо 'лед' лампом, можемо видети као материјал постаје црвен. Међутим, после интеракције са патогенима, материјал престаје да светли. На овај начин лекари могу да провере како рана зараста после операције. У случају да након теста материјал не губи флуоресцентна својства, онда је све у реду, у супротном се може сматрати да је у току нека упала“, објаснио је аутор истраживања.

Научници су експеримент спровели у лабораторијским условима. На материјал су нанели три најраспрострањенија патогена: ешерихију коли, стафилококу и гљивице кандиде. Након интеракције са њима, нови материјал је престао да светли плавом бојом.
Совјетска антарктичка истраживачка станица Восток основана 16. децембра 1957. - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
РУСИЈА
Руски научници: 18 нових језера на Антарктику добија руска имена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала