- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Српски ветерани поклонили икону „Јасеновачких новомученика“ главном храму Оружаних снага Русије

© Фото : Спутњику уступила Ивана ПетковићБожур је стигао и до места највећег страдања Срба, у Јасеновац
Божур је стигао и до места највећег страдања Срба, у Јасеновац - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Ветерани Оружаних снага Србије су поклонили главном храму Оружаних снага Русије икону „Јасеновачких новомученика“, саопштило је Министарство одбране Русије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„У Музејско-црквеном комплексу Оружаних снага Русије одржана је свечаност поводом даривања иконе ‘Јасеновачких новомученика’ главном храму Оружаних снага Русије. Клуб генерала и адмирала Србије је икону наменио руском храму Победе уз благослов српског патријарха Павла. Икона одражава трагичне странице српске историје које су повезане са убиствима великог броја грађана Србије од стране немачко-фашистичких освајача током Другог светског рата“, навели су у Министарству одбране Русије.
Објашњено је да је у храм допутовала делегација војних ветерана из Србије на челу са председником Клуба генерала и адмирала Србије генерал-мајором Луком Кастратовићем.
На церемонији је учествовао начелник Управе за интеракцију са верским удружењима главне војно-политичке управе Оружаних снага Русије Олег Веселков, члан Клуба генерала и адмирала Србије Радослав Ђурђевић, заменик председника одбора Националног удружења резервних официра Оружаних снага Русије Сергеј Вербин и парохијани храма.
„Српској делегацији је након литургије предата књига у којој је прикупљен велики број чињеница о злочинима фашиста током Другог светског рата и о убијању цивила на територији Југославије“, додали су у Министарству.
Јасеновачки новомученици су православни затвореници у Хрватској, који су мученичком смрћу умрли у периоду 1941-1944. године у логорима смрти у Јасеновцу. Овај логор, који се налазио на 60 километара од Загреба, су организовали хрватски фашисти на територији Независне хрватске државе у сарадњи са нацистичком Немачком.
Према различитим сведочењима, током Другог светског рата у Јасеновцу је убијено на хиљаде православних Срба. Архијерејски сабор Српске православне цркве је благосиљао Јасеновачке новомученике. Њихова имена су уврштена у минеј (распоред са детаљима црквених богослужења за све дане у години подељене по месецима) Руске православне цркве.
Обележавање у Доњој Градини Дана сећања на злочин и геноцид НДХ у Јасеновцу - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
СРБИЈА
Обележавање Дана сећања на жртве злочина и геноцида НДХ у Јасеновцу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала