- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто деца воле цртане филмове

CC0 / / Гледање цртаћа
Гледање цртаћа - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Сви смо ми одрастали уз цртане филмове. Неки ликови из њих су готово легендарни и гледају се генерацијама, док се неке реплике препричавају у шали. Али неретко се питамо због чега су деца фасцинирана цртаћима.
Уколико се некада забринете када видите да ваше дете гледа цртане филмове, а већ има, на пример, 11 година, нема потребе да се бринете.
Стручњаци истичу да узраст детета утиче на то какве телевизијске садржаје преферира. Понашање и особине ликова из цртаћа забављају и задовољавају дечије потребе, а старија деца понекад воле да гледају цртане филмове из чисте разбибриге, преноси портал ДДЛ.
Цртаће карактеришу јарке боје, различити степени покрета, једноставне теме или поруке које деца могу да разумеју, кратко трајање, различити звукови и други стимуланси који занимају децу, објашњавају стручњаци.
Деца гравитирају према садржајима са којима могу да се поистовете у свету у коме владају одрасли људи са другачијим навикама. Одрасли не могу да испоље оно што је детету потребно, а то је понашање слично њиховом.
Деца су од малих ногу свесна разлике између себе и одраслих, па у цртаћима проналазе оно што више личи на њихове навике и поступке.
Само погледајте било који цртани филм. Главни ликови су често сама деца или животиње, створења, аутомобили или возови који се понашају као деца. Кроз цртане филмове, деца уче и неке основне животне вештине и начине на које треба да се понашају.
Деца могу кроз цртане филмове да науче да буду љубазни и добри, могу да науче да се боре са страховима. Цртићи углавном подстичу безграничну дечију машту, дајући им увид о томе како је бити принц, принцеза, лекар, астронаут или пилот.
Петар Пан - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Нови тоталитаризам Запада: Зашто су поништени Брзи Гонзалес, Дамбо и Петар Пан /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала