- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички прсти: Може ли Шпанија да призна Косово

© AP Photo / Daniel Ochoa de OlzaЗастава Шпаније изнад трга Сибелес у Мадриду
Застава Шпаније изнад трга Сибелес у Мадриду - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Евентуално признање тзв. Косова од стране званичног Мадрида свакако би умањило капацитете Србије у очувању њене јужне покрајине, али мислим да се то неће десити јер би у самој Шпанији опозиција то схватила као ветар у леђа Каталонији и Баскији, каже политиколог др Рајко Петровић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Да је Шпанија као најтврђи орах међу пет земаља чланица ЕУ, које још увек не признају тзв. Косово, спремна да започне процес одмрзавања дипломатских односа са Приштином, како преносе шпански медији, вест је на свим ударним албанским медијима на КиМ.

Амерички прсти у европској чорби

Хиспаниста Рајко Петровић, истраживач из Института за европске студије, каже за Спутњик да то, бар засад, није званични став шпанске владе.
„Такве информације су постојале и прошле године и више година уназад када се говорило о томе да ће Шпанија, као што се и данас прича по узору на неки грчки модел, почети неку врсту дипломатских односа са тзв. Косовом. Оно што јесте чињеница јесте да Шпанија покушава да промени своју политику у целини према Западном Балкану и у то је, из њиховог угла, укључено и решавање статуса тзв. Косова, а то се сада поново актуализовало због украјинске кризе,“ коментарише Петровић.
Он подсећа да Запад, пре свега САД тражи од свих од пет држава ЕУ које нису признале Косово да то ураде како би показао да је јединствен и спреман за неку врсту офанзиве на европском континенту које је постало једна врста геополитичког бојног поља.
Капитол хил - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2022
РЕГИОН
Нови притисак на пет чланица ЕУ да признају Косово, једини аргумент - Русија
„Шпанија је земља која се још од 2008. када је Косово једнострано прогласило независност и из времена када су на власти у Шпанији били социјалисти до данас оштро противи да призна Косово као независну државу и не би било фер и коректно говорити о томе да Шпанија у овом тренутку то жели. Она је то могла да уради безброј пута до сада а да не сноси неке претеране последице јер не стоји теза да би признање Косова значило да ће неко признати Каталонију и Баскију као независне државе,“ сматра наш саговорник.

Антируски став Шпаније

Према његовим речима, и друге државе које у мање или већем степену имају проблем сепаратизма као што су Белгија, Италија итд. признале су тзв. независно Косово и то им се није „обило о главу.“
„Дакле, мислим да Шпанија свих ових година принципијелно поштује став да они не признају никакву врсту унилатералне сецесије било где у Европи и у свету. Оно што на неки начин може да нас забрињава јесте чињеница да је Шпанија једна од земаља са најоштријом антируском реториком од избијања украјинске кризе и да то може да се рефлектује на однос према Западном Балкану. Шпанија изразито осуђује Русију јер она има тај луксуз јер не зависи енергетски од Русије као друге државе,“ каже Петровић.
С друге стране, додаје он, очито је да Америка притиска земље ЕУ да у потпуности следе њихову агенду у шта је укључено да се питање Косова реши као нешто што њих тренутно оптерећује а уједно то је и пример где би они могли да покажу да имају јак утицај на простор који се сматра делом руске интересне сфере.

Грчки модел

„И поред тога мислим, бар је то моја прогноза, да Шпанија неће признати Косово а ако се отвори нека врста неког представништва по узору на грчки модел и то би и даље био само грчки модел, јер то није довело до грчког признања. Међутим, за мене је упитно да ли ће Шпанија и то да уради, јер је велики проблем за шпанску владу то што би народњачка опозиција која је јака, евентуални покушај да се односи са тзв. независним Косовом подигну на виши ниво искористила као аргумент за претњу да ће социјалистичка влада дати ветар у леђа Каталонији и Баскији на путу за независност,“ сматра он.
Заставе Шпаније и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
СРБИЈА
Шпанија реаговала у ЕП: Косово не може да се третира као држава
Отуда, како објашњава Петровић, то постаје њихов унутрашњи проблем, више него спољашњи.
„С друге стране, и да се деси да ових пет земаља у догледно време признају Косово, мислим да би Шпанија то учинила последња и да би се томе до краја опирала. У сваком случају, мислим да ми овде у Србији треба да станемо на лопту, да разумемо шпанску позицију и да им будемо захвални за њихову дугогодишњу доследност и подршку али и да бранимо наше интересе ако их Шпанија буде угрозила, адекватним одговором,“ напомиње Петровић.

Шпанија би последња признала Косово

Он се слаже да би признање Косова од стране Шпаније и осталих држава умањило наше капацитете на нивоу ЕУ у борби за очување Косова и Метохије, јер је Србија држава која у својим приоритетима има чланство у ЕУ.
„Ако постоји пет држава ЕУ које не признају Косово, а међу њима и Шпанија која спада у најбитније европске државе, од Србије нико не може да тражи да хармонизујемо у том смислу нашу политику са са политиком ЕУ, ако она сама по себи није хармонизована,“ закључује наш саговорник.
У прилог оцени Петровића говори и податак да су посланици у Европском парламенту из Шпаније недавано тражили су да се из извештаја избаце све референце које третирају Косово као државу и нису за то да се Приштини у блиској будућности одобри визна либерализација. Шпанска влада је такође недавно негативно одговорила на писмо које је амерички конгресмен Ричи Торес упутио шпанским институцијама са захтевом да се призна независност јужне српске покрајине.
Резолуција 1244 - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
СРБИЈА
Старе идеје у новом паковању: Вашингтон „подгрева“ познате рецепте како би отцепио Косово од Србије
Шпанија иначе, представља највећу и најзначајнију државу чланицу Европске уније која подржава Србију у борби за очување њеног суверенитета и територијалног интегритета. Исто тако, Шпанија спада у ред земаља које безусловно подржавају пут Србије ка добијању пуноправног чланства у Европској унији. На другој страни, Србија подржава територијални интегритет Шпаније и јединство шпанске нације, те је међу првима осудила покушај противправног одвајања Каталоније од Шпаније 2017. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала