- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Званични Загреб тврди да није био обавештен о Вучићевој посети

CC0 / Pixabay / Град Загреб
Град Загреб - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман, оптужио је данас председника Србије Александра Вучића за провокацију, тврдећи да је званични Загреб за његову планирану посету Јасеновцу сазнао "незваничним каналима".
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Према незваничним информацијама сазнали смо да би председник Србије Александар Вучић, уз претходну посету Доњој Градини, посетио и спомен подручје Јасеновца, Пакрац, не знамо још која места. Тај изостанак дипломатске процедуре која најављује долазак високог званичника сматрамо неприхватљивим", рекао је Грлић Радман на ванредној конференцији за медије поводом забране Вучићу да дође у приватну посету Јасеновцу.
Грлић Радман је рекао да је амбасади Србије у Загребу у петак после подне уручена нота, након што су, како је навео, сазнали "да српска страна још не намерава да обавести хрватске власти о свом доласку", преноси ХРТ.
У ноти се, како је рекао, наводи да Министарство спољних послова Хрватске подсећа да приликом сваке посете страних званичника време, прилика и план посете треба да буду део договара две стране.
"Хрватска није информисана, то је за Хрватску неприхватљиво и сматрамо то недобронамерним. Мислимо да то није искрено, да то није одавање пијетета жртвама него да је више мотивисано унутрашњеполитичким потребама у Србији, а пре свега формирања српске владе", поручио је Радман.
Према његовим речима, хрватска влада се искрено залаже за нормализацију односа две земље, што је и европска пракса.
Он тврди и да "нико више од хрватске владе и премијера Пленковића није показао укључивост, толеранцију и пружио руку у искреном дијалогу".
Грлић Радман је Србију оптужио да се још није суочила с прошлошћу.
Тврди, међутим, да када је у у питању укљученост мањина и заштита њихових права нико не може бити бољи пример него Хрватска, што илуструје чињеницом да српска мањина има три гарантована места у Сабору, да СДСС учествује у влади, а да је представница српске мањине потпредседница владе.
На питање о наводима да је Вучићева посета требало да буде приватна, Грлић Радман је поручио да у питању "није одлазак на море".
"Господине, ово није одлазак на море. Председник државе је штићена особа, такав долазак захтева ангажман хрватских власти. Ми увек најављујемо долазак, то је овде изостало. Не може се само тако прелазити граница", рекао је он.
Додао је да у Хрваској "желе да виде Вучића", али да томе треба да претходе "искрен дијалог и најава".
"Осуђујемо сваки злочин, поклањамо се свакој жртви, али то исто очекујемо и од српске стране", закључио је Грлић Радман, пренео је Танјуг.
Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
СРБИЈА
Протестна нота Хрватској због забране Вучићу да посети Јасеновац, амбасада одбила ноту /видео/
Јасеновац - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
СРБИЈА
Вучић хрватским властима: Само ви радите свој посао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала