Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министарство одбране Србије поново се огласило о паду авиона у Грчкој

© AP Photo / Giannis PapanikosОстаци украјинског авиона који се срушио код Кавале
Остаци украјинског авиона који се срушио код Кавале - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
Пратите нас
Министарство одбране саопштило је данас да је Република Србија испунила све међународне обавезе и поступала у складу са свим важећим међународним прописима у вези са падом авиона у Грчкој који је полетео из Ниша и превозио производе српске одбрамбене индустрије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Авион Антонов-12, који је у власништву украјинске компаније „Меридиан ЛТД“, превозио је око 11,5 тона производа наше наменске индустрије, док је власник наведене робе била приватна компанија „Валир“ из Србије. Република Србија издала је сагласност за извоз наоружања, чији је дозвољени крајњи корисник било Министарство одбране Бангладеша“, наводи се у саопштењу.
Даље се каже да у надлежности Републике Србије нису били организација лета, који је имао руту Ниш, са техничким слетањима у Аману, Ријаду, Ахмедабаду и крајњом дестинацијом Даком, као ни избор компаније за транспорт. Такође, наводи се даље, Република Србија „није надлежна ни за дозволе за прелет туђих територија, јер је то суверена одлука сваке државе, којима се оператер у оваквим случајевима обраћа за прелетну дозволу“.
„Као што смо већ и саопштили наша земља одобрила је извоз и транспорт школских и светлећих минобацачких мина. С обзиром да смо издали дозволу за извоз овог наоружања ка крајњем купцу Министарству одбране Бангладеша, свакако не може бити реч о илегалној трговини, већ о извозу у складу са међународним правом“, стоји у саопштењу и додаје:
„Напомињемо и да би дозвола била издата и да се ради о бојевој муницији или било којој другој врсти наоружања, с обзиром да је Бангладеш дозвољени крајњи корисник и да је извоз овој земљи апсолутно у складу са законом и свим међународним прописима, јер није ни под каквим међународним санкцијама. Ту чињеницу истичемо јер је Србија веома транспарентна по овом питању, док се у појединим домаћим круговима континуирано понавља наратив по којем је извоз наоружања дозвољен свима, укључујући и најбогатије земље света, али не и Србији“.
На крају се закључује да је сасвим очигледно да су поједини домаћи и инострани кругови разочарани што им је разобличена првобитна лаж да је Србија транспортовала наоружање Украјини, те настављају са пласирањем нових измишљотина.
„Али смо убеђени да ће се поново разочарати, јер је Република Србија и у овом случају доследно поштовала међународно право и испунила све међународне обавезе, те на миру пружамо подршку грчким властима да о свему спроведу детаљну истрагу и обавесте јавност“, каже се на крају саопштења.
Остаци украјинског авиона који се срушио код Кавале - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
РЕГИОН
Грчки медији: Атина ће упутити демарш Београду након пада авиона, разлог – опасни терет
Небојша Стефановић - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
СРБИЈА
Стефановић: Украјински авион превозио из Србије наоружање за Бангладеш, сви чланови посаде погинули
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала