- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Уочи састанка у Техерану откривено о чему ће разговарати Путин и Ердоган

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаПосета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Сочију
Посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Сочију - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин ће током састанка са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом у Техерану разговарати о извозу жита из украјинских лука, изјавио је помоћник председника Русије Јуриј Ушаков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„У Истанбулу је 13. јула одржан први састанак са представницима Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација на тему жита. Договорили смо се да припремимо заједнички документ који би дефинисао правне основе и поредак извоза жита из украјинских лука. Осим тога, организација састанка је условљена отварањем заједничког Координационог центра у Истанбулу. Спремни смо да наставимо да радимо у овом смеру. Ово је први корак, а други ће бити да ће о овом питању сигурно разговарати и председници Русије и Турске“, рекао је Ушаков.

Министар националне одбране Турске Хулуси Акар је навео да ће се ове недеље у Турској одржати састанак делегација Москве, Кијева, Анкаре и Уједињених нација на тему проблема са житом. Он је додао да су сви учесници усагласили план за регулисање ситуације и да је сада потребно да се план конкретизује. Закључио је да је потребно да се формира операциони центар у Истанбулу који ће обезбедити заједничку контролу у лукама и безбедну пловидбу.
Прелиминарни датум новог састанка делегација Турске, Русије, Украјине и Уједињених нација на ову тему је 20. или 21. јул.
У Техерану ће се 19. јула одржати састанак Владимира Путина са иранским председником Ебрахимом Раисијем и Турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.
Подсећамо, Уједињене нације су више пута упозоравале на претњу прехрамбеном кризом због несташице житарица, а Запад и кијевске власти оптужиле су Русију за блокаду лука у Црном мору. Москва то категорички одбацује и истиче да је Кијев сам створио многе препреке за извоз, поред паљења жита у луци Маријупољ, Оружане снаге Украјине су минирале Црно море.
Руски председник Владимир Путин је неколико пута подвлачио да Русија не спречава извоз жита и ако Украјина разминира луке, бродови са житом моћи ће да изађу без икаквих проблема
Преговори о житу у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
РУСИЈА
Политиколог: Састанак о житу у Истанбулу - дипломатски успех Турске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала