- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли је Србија спремна за зиму и где могу да искрсну проблеми

© Tanjug / TARA RADOVANOVICТермоелектрана у Костолцу
Термоелектрана у Костолцу - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Србија неће бити у ситуацији да има било какве врсте колапса или пада енергетског система током зиме, рекла је данас министарка енергетике Зорана Михајловић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Ми за сада имамо уређен систем, и верујем да на зиму не би требало да буде проблема“, рекла је она за Танјуг.
Додала је да данас Србија има мазута за више од 80 дана, бензина и дизела за више од 50 дана, а керозина за још више.
„Држава се тиме бави већ годину дана. Важно је да направимо паметно подешавање, да не мислимо као увек да код нас мора да буде најтоплије. Дајте да водимо рачуна, да штедимо електричну енергију, да штедимо генерално“, апеловала је она.

Могући проблеми

Оценила је да проблем може да се деси да нам не дође довољно гаса из Бугарске, да не можемо да повучемо довољно гаса из Мађарске, да се деси неки проблем у електроенергетском систему...
„У тим ситуацијама креће се на кризне планове и користи се мазут“, рекла је она.
Говорећи о изградњи интерконекције Ниш-Димитровград истакла је да ће са капацитетом од 1,8 милијарди кубика од септембра 2023. године бити могуће да покрива 30-40 одсто потреба од још неког добављача.
„То омогућава сигурност Србији, да не зависи од оног што може да се деси, а са друге стране даје могућност да будемо транзитна држава за гас“, рекла је она.
Навела је да се ради убрзано и на интерконекцији са Северном Македонијом, документацији за интерконекцију са Румунијом, те да се разговара са Босном и Херцеговином.
„Хоћемо да радимо и са Хрватском. И онда би били повезани са целим регионом. Хајде да будемо ми безбедни, а да можемо да транзитирамо ми тај гас, па да још више будемо енергетски безбедни“, поручила је она.
Министарка је истакла да ће Србија увек бити безбедна, те да је само питање колико новца дајемо за то.
„Ако зависите од једног добављача, прилично сте условљени, не можете да бирате, ни да много преговарате“, подсетила је она.

Резерве у Банатском двору за 50 дана

Михајловићева је рекла да се воде разговори са Азербејџаном како би се сада потписали уговори за капацитете гаса за следећу годину када интерконекција ка Бугарској буде у функцији.
„Да ли ће једним делом бити азербејџански гас, па делом ЛНГ из Грчке, од других трговаца.... Битно је да имамо могућност, можда нећемо користи можда и хоћемо“, рекла је она.
Навела је да тренутно Србија из свог дела складишта гаса у Банатском двору има резерве за 50 дана.
„Значи све да стане, имамо за педесет дана да задовољавамо бар један део наших потреба“, рекла је она.
Навела је да је проблем што је тамо могућност истискивања само пет милиона кубика гаса дневно, а потребе Србије зиму су од 11-13 милиона кубика.
„Зато складиштимо у Мађарској. Гас нам долази Балканским током из Русије. Тако ћемо, верујемо, и када дође зима имати довољно гаса“, рекла је она.
Оценила је да је неопходно да Србија има своје подземно складиште гаса јер је складиште ван земље скупо, и на крају је питање да ли ће тај гас бити за вас.
„Где нисте већински власник па баш и не управљате тиме, не можете све да одлучите. Наша жеља је да ове године завршимо документацију за ново складиште гаса у Српском Итебеју, и да следеће године почнемо радове“, рекла је она.
Оценила је да би изградња тог складишта трајала око годину и по, те да би ту могли да складиштимо гас за себе, а можда и за неке околне земље.
Термоелектрана у Костолцу - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Јелица Путниковић: Јефтиније је увозити угаљ него струју, ЕПС разматра коришћење отпада као горива
Струјомер - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
СРБИЈА
Зорана Михајловић: Струја мора да поскупи 15 до 20 одсто
Мапа руских магистралних гасовода - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Северни ток ће, ако не проради, довести у опасност целу Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала