- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Палић: Награђени Арсенијевић и Огреста

Пратите нас
Награда Асоцијације филмских фестивала Србије (АФИФС) синоћ је свечано уручена редитељима Стефану Арсенијевићу и Зринку Огрести, треће вечери Фестивала европског филма на Палићу.
Арсенијевић је награду АФИФС добио за „Страхињу Бановића“ у категорији најбољег српског филма, а хрватски синеаста Огреста за „Плави цвијет“ као најбољу српску мањинску копродукцију, између два Палићка фестивала.
„Јако ми значи ова награда у овом контексту, посебно што долази од професионалаца чије мишљење и рад заиста ценим“, рекао је Арсенијевић примајући награду на Летњој позорници Палића.
Редитељ је додао да је награда АФИФС на Палићу затварање круга, пошто је писање „Страхиње Бановића“ почело разговором са мигрантима у околини Суботице, у Старој циглани.
„Ти сусрети су нас заувек променили и показали пут који треба да следимо када правимо овај филм“, истакао је Арсенијевић.
Огреста је рекао да добија лепу награду и позвао посетиоце да идуће суботе погледају „Плави цвијет“ на Хрватској радио-телевизији.
Редитељ Стефан Арсенијевић - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2020
Стефан Арсенијевић: Уметници су спасили људе да не полуде, а за то су од државе добили нулу
Редитељ је признао да би му било страшно драго да се поново појави на Палићу са неким новим филмом, и приметио да у хрватској кинематографији отварају простори за нове људе.
„Топло гајим наду да они који одлучују о филму у Хрватској неће заборавити оне који су задужили ту кинематографију“, рекао је Огреста.
Жири АФИФС је оценио, између осталог, да је „Страхиња Бановић“ преплео је традицију са актуелним, горућим питање савременог света, мигрантима, док „Плави цвијет“ снажном а непретенциозном поетиком испитује немогућност комуникације човека са другима и самим собом.
О АФИФС наградама су одлучивали новинари Тања Њежић из Блица, Зорица Димитријевић из портала за Културу југоисточне Европе и Владимир Џудовић из Радио Београда, преноси Танјуг.
Прва конференција за новинаре 29. Фестивала европског филма Палић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
КУЛТУРА
Објављен програм Фестивала европског филма Палић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала