- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Произвођачи жита у Донбасу: Радимо као и пре, нема проблема са испорукама

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЖетва пшенице у Новосибирској области
Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Док на Западу оптужују Русију да је изазвала глобалну прехрамбену кризу, на територијама Донбаса која су прешла под контролу руске војске, ДНР и ЛНР пољопривредници настављају да производе храну, првенствено пшеницу – упркос притисцима украјинских власти које су прекинуле снабдевање струјом и водом у тим областима.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Дописница наше агенције у Турској Џејда Каран посетила је пољопривредно газдинство „Калмичанка“ које се налази у Старобељском округу ЛНР. Данас се сматра једним од водећих произвођача жита у региону. Како су објаснили, пре почетка специјалне операције жито које су ту узгајали слали су у Европу, а сада ће, због санкција, нова рута за испоруке пролазити преко територије пријатељских земаља.
Директор газдинства Виктор Молоток изјавио је да је 5.500 хектара засејано пшеницом, овасом, сунцокретом и кукурузом. Нико од радника није дао отказ, а плате се исплаћују у рубљама, у складу са законом ЛНР.
По његовим речима, све пожњевено жито биће складиштено.
„Мислим да ћемо почети са продајом у августу-септембру, јер је сада наша финансијска ситуација стабилна па можемо да сачекамо док цене не порасту и тада ћемо изаћи на тржиште“, објашњава он.
© Sputnik / Ceyda KaranПроизвођачи жита из Донбаса
Произвођачи жита из Донбаса - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Произвођачи жита из Донбаса
На питање где ће се жито извозити, Молоток објашњава да тренутно Русија купује пшеницу преко предузећа „Старобељски елеватор“, док компанија „Гелиос плус“ из Ростова на Дону превози робу до лука, одакле се даље шаље у Турску, Алжир, Сирију, Египат – пријатељске земље.
„Нема никаквих проблема са испорукама.. У нашем предузећу се ствари нормално одвијају“, истиче директор.
Коментаришући западне санкције и одустајање од куповине жита, Молоток истиче да је то „њихова одлука“.

„Нека не купују. Наше предузеће ради као и пре, нормално. Специјална операција готово да није утицала на наше пословање, осим што морамо да тражимо нова логистичких тржишта за пријем наше робе. Мислим да ће то питање бити ускоро решено“, закључује Молоток.

У Истанбулу је одржан састанак о транспорту жита и пољопривредних производа из црноморских лука у којем су, поред представника Министарства одбране Турске, учествовали представници Министарства одбране Русије, представници Кијева и УН.
Нови састанак биће одржан такође у Турској, и тада се очекује потписивање завршног документа, поручили су у Анкари. УН и Турска су оценили да је састанак протекао у позитивној атмосфери.
Преговори о житу у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
РУСИЈА
„Потребно зелено светло од Путина“: Амерички лист открива детаље споразума о житу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала