- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Тужилаштво ДНР открило резултате истраге о експлозији у позоришту у Маријупољу

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаЦентар Маријупоља
Центар Маријупоља - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Истрага је закључила да се експлозија у позоришту у Маријупољу у марту ове године догодила унутар зграде, а наводи о руском ваздушном удару су лажни, изјавио је за Спутњик начелник Истражне управе Тужилаштва Доњецке Народне Републике Алексеј Куцурубенко.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Материјали кривичног предмета, сведочења очевидаца, већ извршена вештачења, као и истрага говоре о томе да је до експлозије у згради драмског позоришта дошло изнутра. Приликом анализе рушевина у згради позоришта није откривен ниједан штетни елемент нити део авионске бомбе, или било какве друге муниције“, истакао је Куцурубенко.
Начелник одељења назвао је тврдње кијевског режима и Европе о томе да је Русија извршила ваздушни удар на позориште лажима.
Према његовим речима, у кривичном предмету постоје наводи да су неколико дана пре експлозије, непознате особе у војној униформи унеле у зграду неке кутије.
„Претпостављамо да су вероватно те кутије и изазвале детонацију“, додао је начелник.
Куцурубенко је такође објаснио да су тврдње да је тада погинуло 300 људи такође фејк, јер су током истраге пронађени посмртни остаци 14 особа.
Он је истакао да у моменту експлозије, у позоришту практично није више било цивила, а украјински екстремисти су тамо поставили ватрене положаје.
Према подацима руског Министарства одбране, украјински екстремисти из батаљона „Азов“ (против чијих припадника је у Русији покренут кривични поступак) су 16. марта ове године дигли у ваздух драмско позориште у Маријупољу.
У Кијеву су саопштили да је Русија извршила ваздушни напада на зграду где су се налазили цивили. Руска страна је демантовала оптужбе, назвавши то „новом крвавом провокацијом“ нацистичких батаљона.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Интерьер здания Мариупольского драматического театра, взорванного после отступления боевиками националистического полка Азов (запрещенное в РФ националистическое вооруженное формирование) - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
РУСИЈА
Раскринкана украјинска подвала: Мештани Маријупоља открили истину о нападу на позориште /видео/
Избеглице напуштају Маријупољ - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
РУСИЈА
Небензја: Националисти се грчевито држе за Маријупољ да би сакрили трагове злочина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала