- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова упозорила САД због претњи Кини: Нисте финансијски способни, боље одржавајте добре односе

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Кина је, за разлику од Сједињених Америчких Држава, кредитно способна и може себи да дозволи независну политику, утемељену на одговорности и мултилатералности, изјавила је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова, коментаришући претње САД Кини због евентуалне помоћи Русији у заобилажењу санкција.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Захарова је упоредила ову ситуацију са Саудијском Арабијом. Она је подсетила да је пре три године амерички лидер Џозеф Бајден лично саопштио „да ће натерати Краљевство да плати високу цену и да ће их претворити у отпаднике“.
„А сада са празним канистером и пруженом руком отишао је да се поклони престолонаследнику Бин Салману, који се показао као државник и у име глобалне стабилности удостојио да прими председника економски несолвентне земље“, навела је она.
Према њеним речима, америчка привреда опстаје само захваљујући америчким војним базама тамо где оне постоје и одговорном понашању истинских независних држава, тамо где их нема.

„САД много година троше више, него што производе. Дуг од 30 билиона долара немају чиме да плате. И, сви то знају. То што Вашингтон планира и спроводи државне ударе у разним деловима света, о чему је недавно тако отворено причао бивши саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон, не значи никакву финансијску способност“, објаснила је она.

Како је поручила Прајсу, она би упоредила економске системе САД и Велике Британије са банкротираним аристократама, који су своју имовину ставили под хипотеку неколико пута, свима су дужни, а никако не могу да се одрекну комфорног живота.
„Тако да је једини ваш спас у добрим односима са другима и онима којима дугујете. Само ви нисте аристрократе. Ви сте малограђани“, закључила је Захарова.
Раније је амерички Стејт департмент саопштио да ће Пекинг скупо платити ако буде помагао Русији да заобиђе санкције. Како је изјавио портпарол Стејт департмента Нед Прајс, САД ће заједно са десетинама савезника тражити високу цену од Кине ако почне да снабдева Русију оружјем или јој помогне у заобилажењу санкција. Како је истакао, Американци за сада нису приметили такве радње, али будно мотре на поштовање санкционог режима.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
РУСИЈА
Шокантно признање: Бивши амерички високи званичник учествовао у планирању државних удара у свету
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
РУСИЈА
Вашингтон: Не одустајемо од санкционог притиска на Москву; Кина држи страну Русији
Портпарол Министарства спољних послова Кине Ван Венбин - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
СВЕТ
Пекинг: Државни преврати ─ основа спољне политике САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала