- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ердоган: Турска наставља сарадњу с Русијом када је реч о гасу

© AP Photo / Domenico StinellisПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган на Самиту Г20 у Риму
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган на Самиту Г20 у Риму - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Турска намерава да настави сарадњу с Русијом када је реч о гасу и нуклеарној електрани „Акују“, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
„У овом тренутку однос господина Путина према нашим напорима (у вези с Украјином) је позитиван. За то нам је чак и захвалан. Надам се да ћемо наставити нашу солидарност у вези с питањем природног гаса, питањем нуклеарне електране 'Акују' и другим питањима“, рекао је Ердоган новинарима по повратку из Техерана, где се састао с председником Русије Владимиром Путином и иранским руководством.
Председник Турске је истакао да су разговори с председником Русије Владимиром Путином бли „садржајни и продуктивни“.
„Имао сам садржајан и продуктиван билатерални састанак с председником Руске Федерације, господином Путином“, рекао је Ердоган новинарима у авиону по повратку из Ирана.

Меморандум о извозу жита ове седмице

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган очекује да ће меморандум о извозу жита бити потписан ове седмице на састанку делегација Турске, Русије, Украјине и Уједињених нација.
„Ми посредујемо као земља-домаћин. Одавно радимо на извозу украјинског жита преко Црног мора. Неколико пута сам о том питању разговарао са господином Путином и господином Зеленским. Наша министарства иностраних послова и националне одбране су, такође, одржале састанке са својим саговорницима. На крају техничког састанка који је одржан прошле седмице у Истанбулу постигнут је договор о основним правцима процеса у оквиру плана Уједињених нација. Ове седмице желимо да саставимо тај меморандум као писани текст“, рекао је Ердоган.
Он је додао да се Турска нада да ће план Уједињених нација о решавању проблема извоза жита бити реализован у наредних неколико дана.
„Процес ће се пратити из координационог центра, који ће бити формиран у Истанбулу. Поред наше земље, овде ће бити присутни и званичници из Русије, Украјине и Уједињених нација. Наша земља, која има поверење свих заинтересованих страна, осигураће неопходну координацију ради добре реализације процеса, уз међуресорни приступ. Настављано интезивне напоре како бисмо окончали тај деликатан процес који има кључни знашај с тачке гледишта глобалне прехрамбене безбедности“, рекао је Ердоган.
Радијатор - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Подкаст
Западу куца на врата руска зима, на истоку збијају редове | Свет са Спутњиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала