- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Европска комисија усвојила план: У случају „узбуне“ земље ЕУ морају да смање потрошњу гаса 15 одсто

© Sputnik / Антон ДенисовШпорет на гас
Шпорет на гас - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Европска комисија је представила свој план како би осигурала да 27 држава чланица могу да се изборе у случају потпуног прекида гаса из Русије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

План који је изнела извршна власт ЕУ позива на смањење потрошње гаса у целом блоку за 15 одсто од 1. августа ове године до 31. марта 2023. због забринутости да ће се ЕУ борити, не само да попуни капацитете за складиштење гаса пре почетка зиме, већ и да обезбеди додатне залихе током хладнијих месеци.
Комисија је навела да је циљ да се заштити снабдевање домаћинстава и основних корисника као што су болнице и кључне индустрије.
Као део предлога, земље чланице би морале да поднесу националне енергетске планове Комисији до краја септембра и да обезбеђују ажуриране информације на свака два месеца.
Од земаља које траже солидарне испоруке гаса биће потребно да покажу мере које су предузеле да смање домаћу потрошњу, преноси Ројтерс.
Предложени закон би такође дао Комисији овлашћење да прогласи "узбуну у Унији" о сигурности снабдевања и да наметне обавезно смањење потражње за гасом у свим државама чланицама.
Узбуна би се активирала када постоји "значајан ризик од озбиљне несташице гаса или изузетно велике потражње за гасом", наводи се у саопштењу Комисије.
О предлогу Комисије расправљаће министри ЕУ током ванредног енергетског самита 26. јула.
Радијатор - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Подкаст
Западу куца на врата руска зима, на истоку збијају редове | Свет са Спутњиком
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала