- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Финска увела додатна ограничења Русима: Куповина земље могућа само уз дозволу Министарства одбране

© Flickr / duvinФинска застава у Хелсинкију, Финска
Финска застава у Хелсинкију, Финска - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Финске власти повећале су ограничења на куповину земље, укључујући и Русима, под изговором националне безбедности, изјавио је у интервјуу за Спутњник руски трговински представник у Хелсинкију Антон Логинов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је објаснио да је од 2020. године лицима која нису држављани Европске уније, као и компанијама чији капитал од 10 одсто и већи припада држављанима или компанијама из земаља које нису чланице ЕУ, потребна дозвола од Министарства одбране Финске.
„Било је предложено да се ове године унесе низ измена и допуна у те прописе. Пре свега, Министарство одбране добија право да утврди порекло новца којим се купује земља. Плус је додатно добио право утврђивања удаљености до објекта одбрамбених снага или пограничне страже Финске“, појаснио је Логинов.
Како је истакао, руска страна је у почетку сматрала добијање дозвола административном баријером, створеном, између осталог, за компаније са руским инвестицијама које посебно активно раде на истоку Финске.
„Сада, под изговором неопходности осигурања националне безбедности, финске власти усвајају додатна ограничења на куповину земљишних парцела“, оценио је он.
Истовремено, представник је нагласио да многи Руси из пограничних области као што су Карелија, Лењинградска област, Санкт Петербург, поседују непокретности у Финској где воле да проводе одмор.
Финска је у оквиру антируских санкција због специјалне операције Москве у Украјини раније већ увела бројна огранчења. Конкретно, од 16. јуна ова земља, која има најдужу копнену границу са Русијом у ЕУ, забранила је увоз физичким лицима нафтних деривата у канистерима и другим судовима, а од 27. јуна је такође увела забрану на увоз јаких алкохолних пића.
Поред тога, крајем маја, шеф МИП-а Финске Пека Хависто заложио се за блокаду руске нафте и гаса.
Раније, 18. маја ове године, Финска и Шведска су због догађаја у Украјини, предале генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу захтев за улазак у Алијансу.
Почетком јула, Столтенберг је изјавио да је почео процес ратификације приступања ових земаља Алијанси.
Бодљикава жица - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
РУСИЈА
Финска се спрема да подигне ограду на граници са Русијом
НАТО бродови у Финској - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
РУСИЈА
Руски амбасадор о војним НАТО базама у Финској: Осигураћемо своју безбедност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала