- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ није добио од „Сименса“ документа за турбину - угрожен безбедан рад „Северног тока“

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаЛого компаније "Гаспром"
Лого компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
„Гаспром“ за сада није добио од немачке компаније „Сименс“ званична документа која омогућавају враћање турбине за компресорску станицу „Портова“ након ремонта у Канади, што директно утиче на рад гасовода „Северни ток“. Руска компанија је саопштила да је поново упутила захтев „Сименсу“ да јој пошаље тражене документе.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„У овим околностима, ‘Гаспром’ је поново затражио од компаније ‘Сименс’ да достави ова документа. Још једном смо скренули пажњу да гарантовани повраћај мотора који је раније послат на ремонт у условима санкционих ограничења и накнадни капитални ремонт других мотора за компресорску станицу ‘Портова’ директно утичу на безбедну експлоатацију гасовода ‘Северни ток’“, наводи се у саопштењу руске компаније.

Европска комисија: Турбина на путу ка Европи

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је, међутим, изјавила да је турбина за гасовод "Северни ток" на путу ка Европи и да ће се вратити из Канаде на време.
"У вези с турбином која је била у Канади: она је већ на путу, због тога нема разлога да се не испоручује гас... Она је на путу и стићи ће на време", рекла је Урсула фон дер Лајен на конференцији за новинаре.
Раније је саопштено да се 15. јула компанија „Гаспром“ обратила „Сименсу“ са молбом да достави документа која ће омогућити да се извезе мотор за компресорску станицу „Портова“ и да компанија рачуна на испуњавање обавеза у одржавању турбинских мотора.
Претходно је заменица немачке владе Кристијана Хофман изјавила да немачка влада рачуна на пун обим испорука гаса преко „Северног тока 1“, након завршетка ремонтних радова и да очекује да ће Русија испуњавати своје обавезе.
Компанија „Гаспром“ је главни снабдевач гаса у Европи. Од 16. јуна је смањио испоруке преко „Северног тока“ до 40 одсто капацитета, приписујући то проблемима са одржавањем гасних турбина на компресорској станици „Портова“. Тада је компанија саопштила да „Сименс“ због канадских санкција не може да врати са поправке гасне турбине. Међутим, Канада је одлучила да ослободи опрему „Гаспрома“ од санкција до краја 2024. године, што је потврдио и премијер земље Џастин Трудо.
Руска компанија је саопштила да нема ни један документ који ће омогућити „Сименсу“ да извезе из Канаде мотор за компресорску станицу „Портова“ и не може да закључи како како ће се ситуација даље развијати како би се обезбедио сигуран рад станице.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
РУСИЈА
Захарова: Судбина „Северног тока“ зависиће од одлука европских земаља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала