- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како преживети зиму без руског гаса: Европска комисија данас представља план за уштеду енергије

© AFP 2023 / JOHN THYSЉуди пролазе поред улаза седишта Европске комисије у Бриселу
Људи пролазе поред улаза седишта Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Европска комисија ће данас представити пакет предлога за уштеду енергије у Европској унији у циљу безбедног преживљања зиме, саопштио је портпарол ЕК Ерик Мамер на Твитеру.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је на брифингу 19. јула истакао да се Европска комисија, при изради плана приправности за зиму, руководила најгорим сценаријeм развоја догађаја, односно, потпуном обуставом испорука гаса од „Гаспрома“. Он је додао да нико не зна да ли ће се то догодити или не.

„Јединствени и координисани приступ на нивоу ЕУ и поштовање правних оквира енергетске политике ЕУ и норми јединственог тржишта неопходни су за ефикасно реаговање на свако смањење испорука гаса из Русије. Комисија ће 20. јула представити конкретне предлоге за појачану приправност за предстојећу зиму“, наводи се у саопштењу европског комесара за енергетику Кадрија Симсона од 14. јула.

О томе да ЕК планира да представи план ЕУ у случају потпуне обуставе испорука руског плавог горива, половином јула говорила је и шеф ЕК Урсула фон дер Лајен.

Фон дер Лајенова је истакла да све земље ЕУ имају и морају имати ванредне националне планове у области енергетике. Међутим, како је нагласила, ЕК је сматрала да је важно да формулише координисани приступ потенцијално потпуној обустави руског гаса. Она је додала да ће јулски пакет ЕК бити утемељен на ванредним националним плановима чланица уније.

Према њеним речима, неопходно је размислити где је у ЕУ гас највише потребан и како га је могуће обезбедити, као и заштитити потрошаче и јединствено тржиште ЕУ.
Бројни медији објавили су да енергетски пакет ЕК може да садржи препоруке или чак могућности да се захтевају одређене уштеде енергије у земљама ЕУ.
Према писању листа Велт, који се позива на предлог плана ЕУ у случају ванредне ситуације са гасом, Европска комисија може да захтева од чланица ЕУ да смање потрошњу гаса, ако државе не буду самостално штеделе гориво, а ситуација са снабдевањем се погорша.
План ће, након што га ЕК представи, размотрити чланице ЕУ. Данас ће бити одржана седница сталних представника држава ЕУ, а у дневни ред укључена је дискусија о пакету предлога приправности за зиму у области енергетике.
Након почетка специјалне војне операције у Украјини, западне земље увеле су бројне санкције Русији.
ЕУ је усвојила шести пакет санкција, које, конкретно, укључују постепени ембарго на увоз угља и нафте из Русије.
Радијатор - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Подкаст
Западу куца на врата руска зима, на истоку збијају редове | Свет са Спутњиком
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
„Стручњаци за нетрадиционалне односе" - Путин објаснио зашто на Западу поскупљују нафта и гас
Мапа руских магистралних гасовода - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Северни ток ће, ако не проради, довести у опасност целу Европу
Руски брод за постављање цеви Академик Черски у немачкој луци Мукран - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
Подкаст
Може ли Европа да преживи без руског гаса | Пророк
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала