- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Географски задаци специјалне операције су се променили, сада то више нису само ДНР и ЛНР

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Географски задаци специјалне војне операције Русије у Украјини су се променили – више није реч само о Луганској и Доњецкој Народној Републици. Један од разлога за то су испоруке Кијеву америчких вишецевних ракетних бацача „химарс“, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Он је још додао да постоји решење за заштиту ослобођених териорија.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Када је реч о специјалној војној операцији и њеним географским координатама, председник (Русије) је рекао врло јасно, како сте га и цитирали – денацификација, демилитаризација у том смислу да не буде никаквих претњи нашој безбедности, војних претњи с територије Украјине. Тај задатак остаје... Када је у Истанбулу био састанак преговарача, тамо је била једна географија, и наша спремност да прихватимо украјински предлог се заснивала на тој географији, на географији с краја марта 2022. године“, рекао је Лавров у интервјуу за Спутњик и РТ.
„Сада је друга географија. То уопште више нису само ДНР и ЛНР, него и Херсонска област, Запорошка област и низ других територија, а тај процес се наставља, при чему се наставља доследно и упорно“, рекао је руски министар.
Он је указао на то да ће, пошто Запад из немоћне злобе, или у жељи да максимално погорша ситуацију, пумпа Украјину све далекометнијим наоружањем, какви су системи „химарс“, географски задаци специјалне операције удаљити од садашње линије.
„Не можемо да допустимо да на том делу Украјине, коју ће контролисати Зеленски или неко ко га замени, буде оружје које ће представљати директну претњу нашој територији и територији оних република које су прогласиле независност, оних који желе своју будућност да одреде самостално“, рекао је Лавров.

Специјална операција била неизбежна

Лавров је још истакао да је, према његовом мишљењу, специјална операција била неизбежна и да је много година без одговора било остављено питање становништва Донбаса, као и докле ће трајати ругање Кијева здравом разуму.
„Што се тиче осећања које се јавило, оно што сам осетио кад је већ све било објављено је – неизбежност. Не радост“, истакао је он.
Како је додао, на почетку специјалне операције је осетио „чак олакшање“.
„Зато што дуги низ година нисмо могли да одговоримо на питања не само људи из Донбаса, него и многих наших грађана, докле се може дозволити ругање здравом разуму, народу, резолуцији Савета безбедности и свему што је било повезано са тим и што је дрско саботирано“, објаснио је Лавров.
Одговарајући на питање да ли су му били познати рокови почетка специјалне операције, одговорио је да то „није његова тајна“.

Решење за заштиту ослобођених територија

Одговарајући на питање како ће Москва заштити територије које су прогласиле независност и имају намеру да уђу у састав Русије и да ли вреди формирати неку тампон зону са територијама Украјине, које су „под контролом украјинског лидера Владимира Зеленског“, Лавров је рекао да „постоји решење за тај проблем“ и да је то познато руским војним снагама.
Он је додао да „не види никакве разлоге“ за сумњу у циљеве које је најавио руски лидер на почетку специјалне војне операције.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Лавров: У нуклеарном рату никада не може бити победника; САД желе сукоб Русије и Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала